Duitsland: WDR maakt verbeteringsplan DAB+-netwerk bekend

De Westdeutscher Rundfunk (WDR) heeft haar plannen bekend gemaakt voor het verbeteren van haar DAB+-netwerk in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De verbeteringen kunnen ook voor DAB+-luisteraars in delen van Oost Nederland positieve gevolgen hebben.

Uitzendingen

De WDR zendt in Noordrijn-Westfalen uit op kanaal 11D met de radiozenders 1Live, 1Live Diggi, WDR 2, WDR 3, WDR 4, WDR 5, Cosmo, Event (alleen in de lucht tijdens evenementen),VERA (Verkeersinformatie) en KinderRadioKanal (KiRaKa). Daarnaast is de radiozender Domradio te ontvangen via dit netwerk. 

Ontvangst

Aangezien de Duitse deelstaat grenst aan Nederland is ontvangst van dit netwerk ook in delen van Oost Nederland mogelijk. Zoals het er nu naar uit ziet zal de ontvangst de komende periode alleen nog maar beter worden.

Verbeterplan

De openbare omroep heeft inmiddels haar verbeterplan voor haar DAB+-netwerk bekend gemaakt: diverse bestaande steunzenders in het netwerk zullen meer uitzendvermogen krijgen en er worden een aantal nieuwe steunzenders gebouwd. De verbeteringen moeten volgend jaar worden doorgevoerd in het netwerk op kanaal 11D.

Meer vermogen

De steunzenders in Aken, Ederkopf, Kleef/Kleve en Nordhelle zullen meer vermogen gaan krijgen. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel meer vermogen er uitgezonden gaat worden. De zenders in Kleve en Aken liggen relatief dicht bij de Nederlandse grens.

Nieuwe steunzenders

Daarnaast worden er volgend jaar vier nieuwe steunzenders in Noordrijn-Westfalen in de lucht gebracht: Hallenberg, Hoch Sauerland, Höxter en Warburg. De verbeteringen moeten volgens de WDR nog internationaal gecoördineerd worden alvorens deze kunnen worden doorgevoerd.

Aangekondigd

De WDR had in mei van dit jaar al verbeteringen aangekondigd aan haar digitale ethernetwerk op kanaal 11D maar tot op heden was niet duidelijk welke verbeteringen er concreet doorgevoerd zouden gaan worden.

De radiozenders van de WDR zijn in delen van Nederland naast DAB+ en FM ook te ontvangen via diverse (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.