Weerstand gemeenten bij vorming streekomroepen

Een aantal gemeenten is tegen het opgaan van de eigen lokale omroep in een streekomroep of heeft bedenkingen bij de voorgestelde streekindeling.

Van lokale omroep naar streekomroep

De overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, heeft in maart een voorstel gepresenteerd om de 275 lokale omroepen in Nederland om te vormen tot 62 streekomroepen. De streekomroepen, die gezamenlijk vallen onder de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) moeten een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ gaan bieden aan de inwoners van de betreffende regio.

Indeling

Op de in maart bekend gemaakte indeling van streekomroepen konden lokale omroepen een wijzigingsverzoek indienen als de omroep het om bepaalde redenen niet eens is met de voorgestelde indeling. In eerste instantie was het de bedoeling om in augustus met een definitieve indeling te komen van de streekomroepen maar deze datum is opgeschoven. Niet alleen bij lokale omroepen maar ook bij de betrokken gemeenten is gevraagd naar hun mening over de voorgestelde streekindeling, aangezien de gemeente voor de financiële ondersteuning van de lokale omroepen zorgt.

Gemeenten

Diverse gemeenten hebben aangegeven niets te zien in het opgaan van de eigen lokale omroep in een streekomroep. In augustus gaf de gemeente Montfoort al aan dat zij achter de eigen lokale omroep, Radio Stad Montfoort, staat om als individuele lokale omroep door te gaan en eerder al gaf de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze de vorming van streekomroepen “typisch randstaddenken” te vinden. Inmiddels hebben ook diverse andere gemeenten aangegeven vast te houden aan een eigen lokale omroep of willen de gemeenten een andere streekindeling voor hun lokale omroep.

Nieuwegein

Als het aan het college van B&W in Nieuwegein ligt hoeft de lokale omroep RTV9 zich niet aan te sluiten bij een streekomroep met Vianen of Houten. Het college vindt dat de publieke lokale omroep voor Nieuwegein samen met de huidige gemeenten Lopik en IJsselstein al groot genoeg is. Het voldoet volgens het college aan eisen die aan een lokale omroep zijn gesteld. Ook RTV9 zelf geeft aan het nut van een samenwerking met Omroep Houten niet te zien.

Oss

De gemeente Oss (Noord-Brabant) heeft haar bedenkingen bij het plan van de NLPO om de lokale omroep Omroep Maasland samen te voegen met omroepen uit Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Uden. Het genoemde voorstel van de NLPO vindt de gemeente echter onlogisch. Met 275.000 inwoners zou het gebied bovendien te kolossaal zijn. De gemeente komt na overleg met Omroep Maasland daarom met een ander voorstel: een streekomroep voor Oss, Bernheze, Landerd, Boekel en Uden. Volgens Oss doet dat recht aan de verbanden die tussen deze plaatsen bestaan. Deze zienswijze wordt voorgelegd aan de NLPO.

Tynaarlo

Ook Het college van b&w van Tynaarlo in Drenthe ziet niets in een voorstel om de lokale omroepen van de gemeenten Tynaarlo, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Aa en Hunze samen te voegen. Het plan zou het verschil tussen lokale en regionale omroepen erg klein maken, vindt het College. „De kans is groot dat kijk- en luistercijfers afnemen en dat dit misschien wel leidt tot het verdwijnen van de lokale omroep.” Het collega adviseert het NLPO haar voorstel te herzien en rekening te houden met de omvang en identiteit van het gebied.

Schouwen-Duiveland

Ook bij de lokale omroepen zelf zijn er bedenkingen over de plannen van de NLPO voor de vorming van streekomroepen. Zo verzetten drie lokale omroepen in de regio Schouwen-Duiveland (Zeeland) zich tegen plannen voor een ‘Streekomroep Walcheren’. De drie omroepen zijn tot de conclusie gekomen dat een dergelijke samenvoeging niet zal leiden tot het behalen van de beoogde doelstellingen en adviseren de NLPO dan ook om met een andere streekindeling te komen.

Change Board

Het was tot 15 september jl. mogelijk om wijzigingsverzoeken rond de indeling van de streekomroepen in te dienen. Eerder berichtte deze website al dat de helft van de lokale omroepen in Nederland betrokken is bij een ingediend wijzigingsverzoek. Deze wijzigingsverzoeken worden vanaf 15 september beoordeeld door het  Change Board. Dit Change Board bestaat uit minimaal drie afgevaardigden vanuit de lokale omroepen, één afgevaardigde van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en één afgevaardigde van het Ministerie van OCW. De leden van het Change Board zijn inmiddels bekend. De verwachting is dat eind dit jaar de definitieve indeling van de streekomroepen bekend is.

Tweets:

https://twitter.com/F_Magdelyns/status/779006163371384832

https://twitter.com/ED_Reusel/status/774316491034341376

Eén reactie

  1. Dat wordt nog wat. De ene gemeente moet de lokale omroep niet, de andere lokale omroep moet de gemeente niet, de ene gemeente geeft een beetje, de andere wat meer, de een is het eens met het plan streekomroep de ander weer niet. De ene omroep kan niet door een deur met een andere. (egoprobleem) Wanneer een omroep minimaal voor de helft zijn jaarlijks (realistisch) budget kan financieren en draagvlak kan vinden bij de gemeente, kijker en luisteraar, wat is dan het probleem? De vorming van de streekomroepen is voor een groot deel ontstaan door gebrek aan euro’s of ambtelijk draagvlak. Als een gemeente en een media instelling goede afspraken maakt, zal de OLON er geenszins een probleem mee hebben mag ik aannemen? Overigens ogen deze omroepen cq gemeenten niet echt wakker, het proces loopt al enige tijd.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.