WorldDAB: Meer dan 70 miljoen DAB/DAB+-radio’s verkocht

Wereldwijd zijn er nu meer dan 70 miljoen radio’s verkocht die digitale radio via de ether kunnen ontvangen (DAB+/DAB). Volgens de organisatie WorldDAB zouden er wereldwijd nu 71 miljoen digitale radio’s verkocht zijn.

12 miljoen radio’s verkocht

De radio’s worden verkocht in Europa en Azië/Australië. De organisatie baseert zich op gegevens na afloop van het tweede kwartaal van dit jaar. In één jaar tijd zijn er 12 miljoen DAB/DAB+-radio’s verkocht aangezien vorig jaar in dezelfde periode nog 58 miljoen radio’s waren verkocht. Het gaat in deze telling om zowel digitale portable ontvangers als autoradio’s die digitale radio via de ether kunnen ontvangen.

Nederland

Eerder was al bekend geworden dat in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen DAB+-ontvangers zijn verkocht. In Duitsland ligt dit aantal inmiddels boven de 12 miljoen ontvangers en dat betekent dat 17 procent van de Duitse huishoudens minimaal één digitale ontvanger in haar bezit heeft.

Noorwegen

In Noorwegen zijn inmiddels meer dan 6 miljoen digitale radio’s over de toonbank gegaan. Noorwegen heeft sinds eind 2017 haar analoge zenderpark voor landelijke radiozenders geheel uitgeschakeld. De meeste radiozenders zijn in dit land alleen nog via de digitale ether te ontvangen.

Combinatie Internet en DAB+

De radiosector in Nederland ziet een toekomst in het uitzenden via de digitale ether (DAB+) in combinatie met Internet. De combinatie tussen DAB+ (broadcast) en internet (metadata) zorgt volgens de radiosector voor een optimale gebruikerservaring voor luisteraars bij smartspeakers en connected cars was een conclusie tijdens deze dag. Door het gebruik van internetdata kan er extra informatie worden meegezonden en zijn meer interactieve toepassingen mogelijk.

Alle informatie over de verkoopcijfers van digitale radio’s van WorldDAB vind je hier.