Ziggo: Analoge kabelradio wordt in 2019 niet afgeschakeld

Ziggo heeft geen concrete plannen om analoge kabelradio dit jaar uit te schakelen. Dit wordt door een woordvoerder van VodafoneZiggo bevestigd.

Niet in 2019

Vakblad Telecompaper berichtte deze week dat kabelaar Ziggo plannen heeft om het analoge radiosignaal via de FM nog dit jaar uitschakelen. De kabelaar zelf zegt dat het afschakelen van het analoge FM-signaal via de kabel dit jaar zeker niet aan de orde is.

Het ziet er zeker niet naar uit dat dit jaar analoge radio wordt afgeschakeld. We concentreren ons eerst het volledig digitaliseren van het televisie signaal dat volgens de planning 2 jaar zal duren (we zijn gestart in maart 2018). Als televisie volledig gedigitaliseerd is zullen we ons pas richten op het analoge radio signaal.“, aldus Hans den Heijer, woordvoerder van VodafoneZiggo tegenover deze website.

FM-radio

Het analoge FM-signaal dat via de kabel wordt aangeboden wordt vaak nog gebruikt in huiskamers van de abonnees. Veel apparatuur beschikt over een analoge tuner en kan eenvoudig worden aangesloten op de coax-aansluiting van Ziggo. Er worden ongeveer 25-30 radiozenders aangeboden via het analoge radionetwerk van Ziggo. Daarnaast is het ook mogelijk om via de digitale ontvanger een groot aantal radiokanalen te beluisteren.

Analoge televisie

Kabelaar Ziggo is vorig jaar wel begonnen met het uitfaseren van het analoge televisiesignaal. Dit signaal wordt per regio uitgeschakeld en de kabelaar hoopt dit project in 2020 te hebben afgerond. De kabelaar wil de capaciteit die vrijkomt gebruiken om sneller Internet aan te bieden. De kabelaar heeft plannen om een 1 Gigabit netwerk te gaan aanbieden. In een klein deel van Utrecht wordt momenteel al proefgedraaid met dit netwerk.

Ontheffing

Daarnaast heeft VodafoneZiggo een ontheffing gekregen van het Commissariaat voor de Media om tot 1 januari 2021 wel een analoog radiosignaal en geen analoog televisiesignaal uit te zenden. De kabelaar heeft medio vorig jaar het analoge radiopakket in een aantal regio’s zelfs nog uitgebreid. Ziggo heeft wel aangegeven dat “binnen afzienbare” tijd het analoge radiosignaal wordt stopgezet maar kan dus nog geen concrete datum noemen.

Delta

Kabelaar Delta is in augustus van het voorgaande jaar overgaan tot het uitfaseren van het analoge televisiesignaal. Delta heeft daarnaast ook direct het analoge radiosignaal van de kabel gehaald.