Zwitserland heeft plannen om vanaf 2022 te stoppen met FM

In Zwitserland zijn plannen om al vanaf 2022 gefaseerd te stoppen met radio-uitzendingen via de FM. In eerste instantie was de planning om eind 2024 de uitzendingen via de FM uit te schakelen.

SRG

Binnen de Zwitserse publieke omroep SRG zou een discussie zijn ontstaan om al vanaf juli 2022 geheel te stoppen met uitzendingen via de FM. Commerciële omroepen zouden begin 2023 de stekker willen trekken uit FM. Volgens een woordvoerder van de Zwitserse publieke omroep SRG tegenover landelijke media zijn er echter nog geen definitieve beslissingen genomen.

Discussie

Wel zou er een discussie gaande zijn binnen de Zwitserse radiosector om eerder te stoppen met de uitzendingen via de FM dan eind 2024. Onder de vlag van de Zwitserse omroep SRG zenden zowel de Duitstalige (SRF), Franstalige (RTS) als Italiaanstalige (RSI) publieke omroep in Zwitserland uit.

FM

Digitale radio kent een sterke groei in Zwitserland maar de FM wordt nog steeds het meest beluisterd in Zwitserland. Zo’n 36 procent van de luistertijd vindt nog plaats via de analoge FM.

Digitaal luisteren

Inmiddels wordt er al veel digitaal geluisterd naar de radio in Zwitserland: 60 procent van de luistertijd naar de radio op een digitale manier wordt doorgebracht. Dit gebeurd via zowel Internet als digitale radio via de ether.