Zwitserland zet belangrijke stappen voor uitschakelen FM-zenders

De regering in Zwitserland heeft deze week belangrijke stappen genomen om de FM-zenders vanaf 2020 gefaseerd uit te schakelen.

Vergunningen verlengd

Om dit mogelijk te maken heeft de Zwitserse regering ervoor gekozen om de vergunningen voor de radiozender, die in 2019 zouden aflopen, te verlengen tot 2024. Op deze manier wil de regering een stabiele radiomarkt creƫren om de transitie naar digitale uitzendingen mogelijk te maken.

Uitschakelen

Vanaf 2020 zal dan een start worden gemaakt met het gefaseerd uitschakelen van de FM-zenders. Vanaf dat jaar zal digitale verspreiding via de ether middels DAB+ de belangrijkste distributiemethode worden in Zwitserland. Eind 2024 moet de transformatie van analoge etheruitzendingen naar digitale etheruitzendingen
via DAB+ zijn voltooid.

Voorop

Zwitserland loopt samen met Noorwegen voorop als het gaat om de overgang van analoge naar digitale etherdistributie. Uit de luistermeting in augustus van dit jaar blijkt dat in Zwitserland 57 procent van de bevolking digitaal naar de radio luistert. Van dit percentage gaat 32 procent van de luistertijd naar DAB+ en 25 procent via Internet. In het land zijn 3,25 miljoen DAB+-ontvangers verkocht.

Aanbod

In Zwitserland zijn van de 57 radiozenders die via de FM uitzenden er 56 ook via DAB+ te ontvangen. Daarnaast biedt DAB+ nog eens 70 radiozenders die alleen via DAB+ en Internet uitzenden.

Noorwegen

In Noorwegen wordt eind dit jaar al de laatste FM-zender uitgeschakeld. In Nederland is er nog geen afschakeldatum bekend gemaakt voor de analoge uitzendingen via de FM.