Kabinet gaat etherfrequenties veilen met minder regels

(update) Het kabinet gaat de etherfrequenties voor commerciële radiostations opnieuw veilen. Dit is vanmiddag bekend gemaakt. De frequenties worden in 2017 voor een periode van 10 jaar. Bij deze veiling komen er nieuwe digitale etherfrequenties (DAB+) beschikbaar voor bestaande partijen en nieuwkomers. Eerder deze week blokkeerde de PvdA nog een mogelijke veiling van de etherfrequenties voor de commerciële radiozenders. Met minder regels bij de veiling lijken de bezwaren van de PvdA nu van de baan.

Minder regels en voorwaarden

Het kabinet schrapt een aantal regels bij de komende verdeling: er is straks geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Daarnaast vervallen de meeste gedetailleerde programma-eisen, met uitzondering van commerciële zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek. De termijn van tien jaar is door Kamp ingesteld omdat bedrijven vaak flink investeren in de vergunning en in de zender.

Innoveren en ondernemen

Minister Kamp: “Een veiling van vergunningen met minder voorwaarden en een lange looptijd geeft bedrijven meer kansen om te innoveren en te ondernemen.” Begin deze eeuw werd muziek nog beluisterd via radio, CD of een enkele betaalde download. “Nu luisteren we ook via iTunes, Spotify en You Tube naar muziek. Er is analoge, digitale en internetradio beschikbaar. De radiomarkt is onderdeel geworden van een sterk veranderende mediamarkt. De commerciële radiostations moeten daar goed op kunnen inspelen”, aldus minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer ruimte voor commerciële radio op DAB+

Minister Kamp geeft aan in de Kamerbrief dat er extra digitale ruimte vrij komt voor commerciële radiozenders. Naast het landelijke multiplex op kanaal 11C komt er nog een extra landelijk multiplex beschikbaar voor commerciële radiozenders. Met deze laag kunnen commerciële omroepen ofwel de uitzendkwaliteit van hun programma’s verbeteren, dan wel het aantal kanalen waarover wordt uitgezonden uitbreiden. “Het beschikbaar stellen van deze extra laag betekent een forse uitbreiding van de voor commerciële omroep beschikbare digitale frequentiecapaciteit. Concreet kunnen er landelijk zo’n 15 extra commerciële radiokanalen in de lucht worden gebracht. Tevens zal ruimte vrij gehouden worden voor reportageverbindingen door PMSE-bedrijven (Programme Making and Special Events) en voor lokale omroepen.”,aldus Kamp.

Drie veilingen

Minister Kamp verwacht uiteindelijk drie veilingen te gaan organiseren om de beschikbare FM en DAB+-frequenties te verdelen.In de eerste verdeling worden de landelijke FM-vergunningen (gecombineerd met ruimte in Band III voor DAB+) aangeboden. Daarna volgen de regionale FM-vergunningen (gecombineerd met ruimte in Band III voor DAB+). Als laatste volgt een verdeling van de ruimte die er nog rest in Band III voor DAB+. “We kiezen voor deze volgorde omdat op deze manier maximale keuzevrijheid en optimale kansen worden geboden voor regionale spelers om de sprong te maken naar landelijk. Partijen die een landelijke vergunning mislopen kunnen dan alsnog terugvallen op een (set van) regionale vergunning(en).”,aldus Kamp

Middengolf

Het ziet er niet naar uit dat de frequenties op de Middengolf (AM) opnieuw geveild gaan worden aangezien er volgens Minister Kamp geen schaarste meer is doordat veel radiozenders op de middengolf hun uitzendingen willen gaan staken of al gestopt hebben. Wel hebben diverse partijen aangeven doelgroep-radio te willen maken op de middengolf met laag vermogen en geen behoefte hebben aan FM of DAB+. “In aanvulling hierop is het voornemen om het spectrum in deze band voortaan niet meer te veilen, maar – conform de mogelijkheid die het Frequentiebesluit biedt – vergunningen te verlenen op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Om dit mogelijk te maken wordt een wijzing van het Nationaal Frequentieplan zo snel mogelijk in gang gezet.”,aldus Kamp.

Volgende week praat de Tweede Kamer over het voornemen om de etherfrequenties voor commerciële radio te veilen.

De gehele brief aan de Tweede Kamers is hier te lezen.