België: Ook Proximus krijgt toegang tot kabel

rechtszaakIn tegenstelling tot Nederland gaat de Belgische kabel binnenkort open voor andere aanbieders. Aanbieder Proximus was eerder uitgesloten van deze toegang maar mag nu alsnog haar diensten aanbieden via de coax-kabel.

Volledige toegang
Het Brusselse hof van beroep heeft namelijk het verzet van Telenet tegen de verplichting om de kabel open te stellen uit 2011 verworpen. Opvallend is dat de rechtbank vindt dat ook Proximus (voorheen Belgacom) volledig toegang moet krijgen tot de breedbandkabel aldus de website deredactie.be.

In 2011 beslisten de regulatoren dat de kabeloperatoren, waaronder Telenet, alternatieve spelers -tegen betaling- toegang moeten verlenen tot hun netwerk zodat die ook kabel- en digitale televisie en breedbandinternet zouden kunnen verkopen. Momenteel stoomt Mobistar zich klaar om gebruik te maken van die mogelijkheid. Proximus werd daarentegen uitgesloten voor digitale televisie en breedbandtoegang, omdat het zelf al zulke producten had via het eigen (koper)netwerk.

Vraag is nu of Proximus meteen toegang zal kunnen krijgen tot het Telenet-netwerk. Proximus geeft de indruk van wel, terwijl volgens Telenet de draagwijdte van het arrest nog niet duidelijk is. Bij regulator BIPT kan een woordvoerder daar nog geen duidelijkheid over geven omdat hij het arrest nog niet heeft kunnen inkijken. Maar het ziet er wel naar uit dat Proximus uiteindelijk toegang zal kunnen krijgen. Op de vraag of dat ook zal gebeuren, zegt Proximus dat dit met Telenet besproken zal worden. Vorig jaar liet Proximus verstaan geen analoge televisie te willen commercialiseren.