3FM bestaat vandaag echt 50 jaar

Vandaag bestaat de publieke radiozender NPO 3FM exact 50 jaar. Op 11 oktober 1965 rond 9.00 uur gingen de uitzendingen van ‘Hilversum 3’ van start.

Plannen voor derde radiozender al in 1961

Na een openingstoespraak om iets voor 09.00 uur op 11 oktober 1965 door toenmalig minister Vrolijk (minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk) werd er een programma gemaakt door Henk Terlingen namens de KRO. De plannen voor het opzetten van de derde Nederlandse radiozender begonnen echter al in 1961. Na veel discussies tussen de politiek in Den Haag en de publieke omroepen gingen de uitzendingen vier jaar later pas van start.

FM en middengolf

Hilversum 3 zond in eerste instantie alleen uit via de, toen minder populaire, FM-band tussen 9.00 en 18.00 uur. Daarna namen de regionale omroepen in veel gevallen de programmering over. Pas later kreeg Hilversum 3 de beschikking over een middengolffrequentie. Het derde publieke radiostation ging tot 1985 door het leven als Hilversum 3 en werd daarna omgedoopt tot Radio 3 en later Radio 3 FM. Er werd in 1994 afscheid genomen van de middengolffrequentie en in 2003 ging de radiozender verder onder de naam ‘3FM’ waarbij de slogan ‘Serious Radio’ in het leven werd geroepen. Momenteel zendt NPO 3FM uit via FM, DAB+, kabel, satelliet, Digitenne en Internet. Er wordt op diverse manieren aandacht besteed aan het 50-jarig bestaan van de publieke popzender.

Your Serious Radio in Beeld en Geluid

50 jaar 3FM is voor Beeld en Geluid de aanleiding om voor het eerst in zijn bestaan een tentoonstelling over het medium radio te maken. In Your Serious Radio is sinds 2 oktober op basis van “profiling” terug naar hún puberteit, de tienerkamer, de muziek, de feestjes, de brommer, de radioprogramma’s en de stemmen van toen. Alle hoogtepunten uit 50 jaar 3FM zijn terug te luisteren en bovendien gaan bezoekers zelf aan de slag. Ook kinderen hoeven niet stil te zitten. Zij ontdekken 3FM met speciaal voor hen ontwikkelde activiteiten Stoorzenders (6-12 jaar) en Radio Actief (4-6 jaar). Meer informatie: http://www.beeldengeluid.nl/yourseriousradio

Feest in Paradiso

3FM viert op maandag 19 oktober met veel muziek in het Amsterdamse Paradiso zijn verjaardag. Samen met luisteraars, bands en artiesten dompelt 3FM zich onder in 50 jaar geschiedenis, het 3FM van nu en het 3FM van morgen.

50 jaar 3FM op NPO 3

Zaterdag 24 oktober draait NPO 3 in de avond om 50 jaar 3FM. BNNVARA zendt een tv-documentaire uit over 50 jaar 3FM. Aansluitend zie je op NPO 3 een registratie van de muzikale avond in Paradiso die plaatsvond op 19 oktober (NTR/BNNVARA).

Boek ’50 jaar 3FM’

Begin oktober is er een boek van Arjan Snijders over het 50-jarig jubileum van 3FM verschenen. Het boek bevat naast de complete geschiedenis van de publieke popzender ook veel anekdotes van (oud) radiomakers bevatten onder wie Willem van Kooten, Felix Meurders, Frits Spits, Lex Harding, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Hans Schiffers, Edwin Evers, Henk Westbroek, Daniël Dekker, Rob Stenders, Erik de Zwart, Ruud de Wild, Giel Beelen en Gerard Ekdom. Ook de zendermanagers van 3FM zullen aan het woord komen.

Video 25 jarig bestaan Hilversum 3 in 1990

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.