50 jaar 3FM: Feest, expositie en documentaire

In oktober bestaat de publieke popzender Hilversum 3, Radio 3, Radio 3FM en tegenwoordig bekend onder de naam NPO 3FM 50 jaar. De radiozender gaat dat uitgebreid vieren met haar luisteraars middels een feestweek een expositie in Beeld en Geluid en een documentaire op NPO 3.

Pampus

3FM gaat vanaf de laatste week in september uitzenden vanaf het eiland Pampus. Het eiland is open voor bezoekers en bezoekers en luisteraars worden getracteert op live-optreden en meer. Hoe het programma er in deze week uit komt te zien is nog niet bekend.

Your Serious Radio in Beeld en Geluid

50 jaar 3FM is voor Beeld en Geluid de aanleiding om voor het eerst in zijn bestaan een tentoonstelling over het medium radio te maken. In Your Serious Radio gaan bezoekers vanaf 2 oktober op basis van “profiling” terug naar hún puberteit, de tienerkamer, de muziek, de feestjes, de brommer, de radioprogramma’s en de stemmen van toen.  Alle hoogtepunten uit 50 jaar 3FM zijn terug te luisteren en bovendien gaan bezoekers zelf aan de slag. Ook kinderen hoeven niet stil te zitten. Zij ontdekken 3FM met speciaal voor hen ontwikkelde activiteiten Stoorzenders (6-12 jaar) en Radio Actief (4-6 jaar).

Paradiso

3FM viert op maandag 19 oktober met veel muziek in het Amsterdamse Paradiso zijn verjaardag. Samen met luisteraars, bands en artiesten dompelt 3FM zich onder  in 50 jaar geschiedenis, het 3FM van nu en het 3FM van morgen.

50 jaar 3FM op NPO 3

Zaterdag 24 oktober draait NPO 3 in de avond om 50 jaar 3FM. BNNVARA zendt een tv-documentaire uit over 50 jaar 3FM. Aansluitend zie je op NPO 3 een registratie van de muzikale avond in Paradiso die plaatsvond op 19 oktober (NTR/BNNVARA).

KX Radio

Internetradiozender KX Radio is al begonnen met het vieren van 50e verjaardag van 3FM. De radiozender zendt een 50-delige radioserie uit over de geschiedenis van 3FM. In elk jaar van de serie staat er één jaar uit de 3FM-geschiedenis centraal. “Dat doen we, om het spannend te houden, niet chronologisch maar op standje shuffle. Dus bijvoorbeeld: 1966, 1989, 1976, 2004, 1993, 1965, 2011″, aldus KX Radio op haar website.

Boek

Begin oktober verschijnt het boek van Arjan Snijders over het 50-jarig jubileum van 3FM. Het boek zal anekdotes van veel (oud) radiomakers bevatten onder wie Willem van Kooten, Felix Meurders, Frits Spits, Lex Harding, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Hans Schiffers, Edwin Evers, Henk Westbroek, Daniël Dekker, Rob Stenders, Erik de Zwart, Ruud de Wild, Giel Beelen en Gerard Ekdom. Ook de zendermanagers van 3FM zullen aan het woord komen. Het boek zal ongeveer 350 pagina’s tellen maar er zal ook een magazinevariant worden uitgebracht van ongeveer 100 pagina’s. Meer informatie via: https://www.facebook.com/50jaar3FM.