KX Radio start radioreeks over 50 jaar 3FM

In oktober bestaat de publieke popzender Hilversum 3, Radio 3, Radio 3FM en tegenwoordig bekend onder de naam NPO 3FM 50 jaar. Arjan Snijders heeft hierover een boek gemaakt dat begin oktober uitkomt. Naast een boek komt er ook een tentoonstelling over 50 jaar 3FM in Beeld en Geluid en een tv-documentaire. Arjan Snijders is ook DJ op KX Radio en deze radiozender komt vanaf vanavond met een 50-delige radioserie over het jubileum van 3FM.

In elk jaar van de serie staat er één jaar uit de 3FM-geschiedenis centraal. “Dat doen we, om het spannend te houden, niet chronologisch maar op standje shuffle. Dus bijvoorbeeld: 1966, 1989, 1976, 2004, 1993, 1965, 2011”, aldus KX Radio op haar website.

Verder zijn er elke aflevering één of twee gasten aanwezig die in het te behandelen seizoen een hoofdrol hebben gespeeld. Met deze gasten worden ook andere facetten van hun 3FM tijd besproken. De serie wordt elke woensdagavond uitgezonden tussen 19 – 21 uur en vanavond, woensdag 1 juli, is de eerste aflevering. De uitzending van vanavond staat in het teken van het oprichtingsjaar 1965, met dj van het eerste uur Herman Stok als hoofdgast.

Boek

Begin oktober verschijnt het boek van Arjan Snijders over het 50-jarig jubileum van 3FM. Het boek zal anekdotes van veel (oud) radiomakers bevatten onder wie Willem van Kooten, Felix Meurders, Frits Spits, Lex Harding, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Hans Schiffers, Edwin Evers, Henk Westbroek, Daniël Dekker, Rob Stenders, Erik de Zwart, Ruud de Wild, Giel Beelen en Gerard Ekdom. Ook de zendermanagersvan 3FM zullen aan het woord komen. Het boek zal ongeveer 350 pagina’s tellen maar er zal ook een magazinevariant worden uitgebracht van ongeveer 100 pagina’s. Meer informatie via: https://www.facebook.com/50jaar3FM.

Geschiedenis

3FM startte op 11 oktober 1965 onder de naam Hilversum 3, als antwoord op de toen immens populaire zeezender Radio Veronica. Opvallend was de zogenaamde verticale programmering. Bestaande omroepverenigingen hadden een eigen dag waarop ze programma’s mochten uitzenden. Elke dag klonk hierdoor anders, wat als nadeel had dat het station geen duidelijke identiteit creëerde. Uit uitgebreide geschiedenis van 3FM is te vinden via: https://nl.wikipedia.org/wiki/NPO_3FM

KX Radio is wereldwijd te ontvangen via Internet.