Veel aandacht voor IDFA op NPO 2, NPO Cultura en Internet

Vandaag gaat het Amsterdamse documentairefestival IDFA van start. Op NPO 2 is er tot en met 26 november uitgebreid aandacht voor International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

Première

NPO 2 zal tijdens IDFA vier Nederlandse documentaires uitzenden die op het festival in première gaan. Dat is voor het eerst. NPO en IDFA hernieuwen hiermee hun jarenlange samenwerking, om kwaliteitsdocumentaires voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Selectie

De vier films zijn in nauwe samenwerking met het festival geselecteerd en zullen onder de titel ‘2Doc IDFA Primeur’ op 20, 21 en 22 november te zien zijn op NPO 2. Drie daarvan worden op primetime uitgezonden.

Het gaat om Pilotenmasker (EO) van Simonka de Jong, Piet is weg (KRO-NCRV) van Jaap van Hoewijk, Independent Boy (VPRO) van Vincent Boy Kars en Alicia (VPRO) van Maasja Ooms.

VPRO

Als hoofdsponsor van het festival leidt de VPRO de documentaireliefhebber niet alleen op NPO2, NPO Radio1 maar ook online door de wereld van de documentaire. Tegen het einde van het festival wordt bovendien de VPRO IDFA Audience Award uitgereikt, de publieksprijs voor de beste documentaire, gekozen door jaarlijks ruim 70.000 IDFA-bezoekers.

NPO 2

Op NPO 2 zendt de VPRO de komende dagen rond 22.45 uur het programma Inside IDFA uit. Hierin worden zeven korte portretten vanaf het festival uitgezonden. Nederlandse documentaireliefhebbers gaan in gesprek met regisseurs.

NPO Radio 1

In het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen is er ook veel aandacht voor het fesitval. Jaap van Hoewijk komt maandag 20 november praten over zijn documentaire Into thin air en Jessica Gorter de dag erna over haar film De rode ziel. Verder schuiven onder anderen Vincent Boy Kars en Tara Fallaux aan in de rubriek Open Kaart. Meer informatie op de website van Nooit Meer Slapen.

2Doc.nl en NPO Cultura

2Doc.nl en NPO Cultura staan twee weken lang geheel in het teken van het documentaire festival. Zo zijn op NPO Cultura onder andere interviews te zien met de makers van documentaires die op NPO 2 in première gaan. NPO Cultura is te zien via diverse digitale televisie-aanbieders en Internet.

Website VPRO

Op een speciale website verzamelt de VPRO alle actuele documentairetips, artikelen, reportages en alles rond de VPRO IDFA Audience Award.