ACM: Marktaandeel internet via glasvezel groeit door

Steeds meer mensen nemen een internetverbinding op basis van glasvezel, dit gaat ten koste van koper en kabel. Dat staat in de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Internetverbinding huishoudens

In totaal zijn 7,5 miljoen huishoudens aangesloten op internet. Daarvan zijn er iets meer dan 4 miljoen huishoudens met een internetverbinding van 100 Mbps (Megabit per seconde) of hoger.

Glasvezel

Steeds meer mensen nemen een internetverbinding op basis van glasvezel, dit gaat ten koste van koper en kabel. In het derde kwartaal hadden ruim 1,5 miljoen huishoudens een internetverbinding via glasvezel, dat zijn er 59.000 meer dan in het vorige kwartaal. Ongeveer 6 miljoen huishoudens hebben een internetverbinding op basis van koper of kabel, 22.000 minder dan het vorige kwartaal.

Mobiele data

Het dataverbruik in Q3 was 264 miljard MB, dat is een stijging van 20% ten opzichte van de vorige meting. Een mogelijke verklaring voor de toename is dat mensen meer buiten waren in de zomermaanden en dus meer gebruik maakten van hun mobiele data en minder van wifi.

Belminuten daalt

Na een stijging in het eerste halfjaar, daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie weer tot het niveau van voor corona (Q4 2019). Ook het aantal mobiele belminuten daalde met ongeveer 10% ten opzichte van het vorige kwartaal.

De Telecommonitor over het derde kwartaal vind je hier

Sociale media: