AT geeft diverse laagvermogen middengolfvergunningen uit

Agentschap Telecom heeft de afgelopen periode diverse laagvermogen middengolfvergunningen uitgegeven. Het gaat vooral om vergunningen voor de frequenties die per 1 september jl. beschikbaar zijn gekomen voor laagvermogen vergunningen.

Frequenties

Het gaat hierbij om de frequenties 675 kHz, 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. De frequenties kunnen in grote delen van Nederland worden ingezet tot een vermogen van 1-100 Watt. Geïnteresseerden kunnen een verzoek indienen middels de website van Agentschap Telecom.

Vorig jaar is Agentschap Telecom begonnen met het verdelen van laagvermogen middengolffrequenties. De frequenties kunnen meerdere keren worden uitgegeven zolang de afstand tussen de zendlocaties 60 kilometer is. Het Agentschap Telecom kan er ook voor kiezen om een frequentie op kortere afstand uit te geven met een lager vermogen.

Veel animo

In september gaf Agentschap Telecom al aan dat er veel animo is voor vergunningen voor de de nieuwe frequenties. Er waren half september al meer dan 50 aanvragen ontvangen voor de nieuwe frequenties. In september waren er al een aantal vergunningen toegekend aan radiozenders. De 675 kHz is uitgegeven aan Broadcastparts B.V. te Emmeloord. De 1332 kHz is uitgegeven in Emst (Radio De Witte Bizon) en Creil en de 1224 kHz in Neede (United AM). Antenne Domstad gaat uitzenden via 1584 kHz in Utrecht.

Nieuwe vergunningen

Sinds eind oktober zijn er weer een groot aantal vergunningen toegekend door het agentschap. KillRock mag vanuit ’s Gravendeel gaan uitzenden op 1224 kHz (100 Watt). De radiozender zendt nu nog uit op 1485 kHz (1 Watt) maar hoopt binnenkort te verhuizen naar de nieuwe frequentie. Radio Emmeloord mag ook gaan uitzendingen op de 1224 kHz. De radiozender zendt nu nog uit op 747 kHz maar wil binnenkort verhuizen naar de nieuwe frequentie.

Impact AM

Deze week is bekend geworden dat Vooren Media mag gaan uitzenden op 675 kHz vanuit Warmond. Vooren Media had vorig jaar al een vergunning verkregen voor de 1395 kHz maar heeft deze frequentie zelf nooit in gebruik genomen. Sinds kort is tijdelijk Impact AM uit Leiden te horen op deze frequentie. Impact AM zelf heeft overigens deze week een vergunning toegekend gekregen voor 1332 kHz vanuit Leiden. Het ziet er dus naar uit dat Impact AM de 1395 kHz op termijn weer gaat verlaten.

Unique

Stichting Audiovisuele Faciliteiten mag vanuit Wijchen uitzenden op 675 kHz (100 Watt). De stichting heeft eerder jaar toestemming gekregen van het Commissariaat voor de Media om een radioprogramma te gaan verzorgen onder de naam “Unique”. Stichting Radio Desperado mag gaan uitzenden vanuit Ternaard op 1332 kHz met 100 Watt.

1 Watt

Daarnaast heeft het agentschap nog een aantal laagvermogen vergunningen toegekend op 1485 kHz met een maximaal vermogen van 1 Watt.  De verwachting is dat er binnenkort nog meer laagvermogen vergunningen worden vergund door Agentschap Telecom.