Nieuwe frequenties voor laagvermogen middengolfzenders

Agentschap Telecom heeft aangekondigd dat er per vrijdag 1 september nieuwe frequenties beschikbaar komen voor laagvermogen middengolfzenders (LPAM).

Frequenties

Het gaat om de frequenties 675 kHz, 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. De frequenties kunnen in grote delen van Nederland worden ingezet tot een vermogen van 1-100 watt. Geïnteresseerden kunnen een verzoek indienen middels de website van Agentschap Telecom. Vorig jaar is Agentschap Telecom begonnen met het verdelen van laagvermogen middengolffrequenties.

675kHz

De frequentie 675 kHz is nu nog eigendom van Radio Maria. Radio Maria zond tot september 2015 uit via deze frequentie vanuit Lopik. Doordat de zendinstallatie van Radio Maria is ontmanteld moest Radio Maria op zoek naar een nieuwe uitzendlocatie. De radiozender heeft nog enige tijd met laagvermogen uitgezonden vanuit een klooster in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant).

Agentschap Telecom geeft aan dat de frequentie 675 kHz vanaf 1 september vrijwel landelijk kan worden ingezet voor laagvermogen middengolfzenders. Hiermee heeft de radiozender Radio Maria afstand gedaan van deze middengolffrequentie. Hiermee zullen ook de uitzendingen van Radio Maria via het regionale DAB+-kavel (kanaal 8A worden gestaakt. Radio Maria blijft landelijk te ontvangen via het DAB+-kanaal 11C.

1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz

De frequenties 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz die per 1 september beschikbaar komen zijn afkomstig van Quality RTV B.V. Hierop wordt tot vanavond de radiozender Radio Paradijs uitgezonden. De vergunningen van deze radiozender zijn door het Ministerie van Economische Zaken niet verlengd.

De frequenties komen nu beschikbaar voor laagvermogen middengolfzenders in grote delen van midden Nederland. De exacte frequentierechten voor de genoemde frequenties zijn te vinden via de website van Agentschap Telecom.