Boetes van 30.000 euro voor bedrijven achter radiozenders Decibel en Ujala

Het Commissariaat voor de Media heeft de bedrijven achter de commerciële radiozenders Radio Decibel en Ujala ieder een boete van 30.000 euro gegeven. Volgens de instantie hebben de radiobedrijven zich schuldig gemaakt aan “verboden verbondenheid”.

Overeenkomsten

Oorzaak van de boete zijn de productieovereenkomsten die de radiozenders enige tijd geleden hebben afgesloten voor een aantal van hun uitzendfrequenties. Door deze overeenkomsten kon Radio Royaal (onderdeel van het bedrijf Young City Media B.V.) uitzenden via een steunzender van Ujala Radio (MultiCultural Events & New Dutch Media B.V.) in Diemen. Ujala Radio kon op haar beurt gebruik maken van een steunzender in Den Haag die in handen was van Young City Media B.V.

Boete

Inmiddels is deze constructie opgeheven maar de radiobedrijven kunnen elk nog een boete van 30.000 euro tegemoet zien van het Commissariaat voor de Media. “In productieovereenkomsten en side letters stond dat wederzijds de volledige zeggenschap over frequentieruimte werd overgedragen. Daarmee overtraden zij de Mediawet.“, aldus het Commissariaat voor de Media.

Te groot bereik

Een media-instelling mag volgens de waakhond over niet meer dan één frequentie beschikken. “Dit is bedoeld om een pluriform medialandschap te waarborgen. Door de verboden verbondenheid hadden Young City Media B.V. en MultiCultural Events & New Dutch Media B.V. een groter bereik dan waar zij recht op hadden. Hierdoor is het beginsel van pluriformiteit in ernstige mate aangetast.”, aldus het Commissariaat voor de Media.

Volgens berekeningen van het commissariaat kwam het totale demografische bereik van de kavels van beide radiozenders uit op meer dan 30 procent en dat is niet toegestaan.

Bezwaar

Young City Media B.V. en MultiCultural Events & New Dutch Media B.V. hebben de mogelijkheid in bezwaar te gaan tegen deze boetebesluiten. De volledige uitspraken zijn te vinden op de website van het Commissariaat voor de Media.