Stichting BREIN heeft een Facebook-groep opgerold waarin illegale digitale boeken werden gedeeld. In totaal werden meer dan 8.000 e-books ter beschikking gesteld die door de ruim 3.000 leden konden worden gedownload. De groepen waren niet alleen besloten maar ook geheim, dat wil zeggen alleen zichtbaar na uitnodiging door een lid.
“Illegale karakter”
BREIN kwam de groep op het spoor middels anonieme informatie en infiltreerde in de groep. Uit de spelregels bleek duidelijk dat de leden zich bewust waren van het illegale karakter van de groepen. “E-books delen is en blijft illegaal, dat is een keuze die je maakt” zo deelden de beheerders mede. Een van hen, een 49-jarige vrouw, had zelf meer dan 1.000 e-books geüpload.
Bewijs
Op basis van het verzamelde bewijs verkreeg BREIN een ex parte rechterlijk bevel. Op grond daarvan werd met de vier beheerders geschikt. Zij tekenden een onthoudingsverklaring en betaalden inmiddels meer dan 6.000 euro aan BREIN. Indien ze opnieuw in de fout gaan, loopt dit bedrag op naar 10.000 euro plus 500 euro per illegaal aangeboden e-book.
Aanbod
Illegaal aanbod door platforms op Facebook of elders wordt door BREIN aangepakt. Betrokkenen wordt een schikkingsbedrag voorgesteld waarmee zij een gerechtelijke procedure kunnen voorkomen. Een schikkingsbedrag is aanmerkelijk lager dan de werkelijke schade die in een procedure gevorderd kan worden, waarbij overigens ook de volledige proceskosten teruggevorderd kunnen worden.