Canal Digitaal stopt met satellietuitzending AT5, NPO 1 Extra en RTL Crime

Canal Digitaal stopt met de satellietuitzending van NPO Zap(pelin) Extra/NPO 1 Extra, RTL Crime en de hoofdstedelijke zender AT5. Wel blijven de zenders voor diegenen die een hybride ontvanger hebben met ook internet, via IPTV-signalen beschikbaar.

Uit de zenderlijst

Per vandaag zijn de zenders uit de standaard zenderlijst verdwenen. Het effectief stoppen van de uitzendingen op satelliet wordt de komende periode verwacht.

IPTV-only

Het is opvallend dat de satellietaanbieder kiest voor IPTV-only uitzending van deze zenders. NPO Zap(pelin) Extra/NPO 1 Extra is overigens net als AT5 sowieso via internet beschikbaar. RTL Crime was van augustus 2016 tot 21 juni 2017 ook al uitsluitend via IPTV voor haar abonnees beschikbaar voordat het op satelliet verscheen.

Hybride

Het voordeel van Canal Digitaal is dat juist geen internetverbinding benodigd is, waarbij ook ontvangst buiten Nederland niet gehinderd wordt door eventuele geoblocking. Slechts een relatief klein percentage van de Canal Digitaal-abonnees gebruikt zogeheten ‘hybride’ ontvangers waarbij IPTV gecombineerd wordt met satellietontvangst.

Internet

Eigenaar M7 Group lijkt zich met Canal Digitaal meer te richten op kijken via internet/IPTV dan via satelliet. Onlangs lanceerde de aanbieder de producten Vol en Bom Vol als OTT-aanbod.