CBb: Netwerk KPN blijft open voor concurrenten

Telecomaanbieder KPN moet in de periode 2016 – 2019 concurrerende aanbieders toegang blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) besloten.

Uitspraak

CBb heeft vandaag uitspraak gedaan over het marktanalysebesluit Ontbundelde toegang. Het CBb oordeelt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) KPN terecht verplicht haar netwerk open te stellen voor concurrenten. De ACM vindt dat deze uitspraak goed is voor zowel consumenten als bedrijven.

Verschillende aanbieders

Zonder regulering van de ACM zouden de meeste mensen voor hun telecomdiensten alleen kunnen kiezen uit KPN of Ziggo. Nu kunnen zij ook kiezen tussen verschillende aanbieders op het KPN-netwerk, zoals Online, Tele2 en T-mobile. Dit leidt tot lagere prijzen en betere diensten.

Marktanalyse

De Europese Commissie heeft in 2015 kritisch gekeken naar deze marktanalyse. Op basis daarvan versterkte de ACM haar besluit. Op 1 januari 2016 trad de regulering vervolgens in werking. Verschillende (telecom)partijen stapten naar de rechter tegen het besluit van de ACM.

“Goed onderbouwd”

Het CBb oordeelt echter dat ACM haar besluit goed heeft onderbouwd. Het CBb volgt alle onderdelen van de analyse van de ACM, waaronder de concrete verplichtingen die de ACM aan het bedrijf heeft opgelegd. Daarbij stelt het CBb onder meer dat de ACM KPN mag reguleren, omdat KPN op de zakelijke telecommarkt sterker is dan alle andere concurrenten, waaronder Ziggo.

Geen hoger beroep

Het CBb is de hoogste bestuursrechter. Hoger beroep is niet mogelijk. Deze uitspraak is daarom onherroepelijk. De gehele uitspraak vind je hier