CBS: Bezit DAB+-radio’s in Nederland is licht toegenomen

Ongeveer 13 procent van de Nederlanders heeft momenteel een radio in huis die DAB+ kan ontvangen. Het gaat hierbij om zowel radio’s die in huis aanwezig zijn als autoradio’s. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over dit jaar. DAB+ staat voor digitale radio via de ether. Op termijn moeten de uitzendingen via DAB+ de huidige uitzendingen via de analoge FM gaan vervangen.

Kleine stijging in 2018

In de periode 2016-2017 steeg het bezit van radio’s met de mogelijkheid tot de ontvangst van digitale radio via de ether, met bijna 50 procent. Had in 2016 nog maar 6 procent van de Nederlanders een DAB+-radio, in 2017 was dat 11 procent. Het afgelopen jaar is de groei veel minder explosief geweest. Momenteel heeft 13 procent van de Nederlanders een digitale radio met DAB+ in zijn of haar bezit.

Bij mannen populairder

Bij mannen (16 procent) zijn er meer DAB+-radio’s in het bezit dan bij vrouwen (9 procent). DAB+-radio’s zijn vooral populair in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. In deze categorie heeft 16 procent van de Nederlanders een digitale radio in het bezit.

Huishoudens

Inmiddels bezit 12 procent van de huishoudens een apparaat dat DAB+ kan ontvangen. Vorig jaar was dit percentage nog 10 procent en in 2016 lag dit percentage nog maar op 6 procent.

Naamsbekendheid

De naamsbekendheid van DAB+ is in 2018 verder gestegen aldus het CBS. Kende in 2017 nog 37 procent van de Nederlanders het begrip DAB+, in 2018 is dat gegroeid tot 41 procent. Bij mannen ligt dit percentage inmiddels al op 55 procent.

De gegevens zijn gebaseerd op het onderzoek ICT gebruik van huishoudens en personen dat door het CBS is uitgevoerd bij ongeveer 5000 personen van 12 jaar en ouder.