CBS: Bijna 20 procent Nederlandse huishoudens bezit een DAB+-radio

Bijna 20 procent van de Nederlandse huishoudens bezit inmiddels een radio voorzien van DAB+. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huishoudens

Bezat vorig jaar nog 15 procent van de Nederlandse huishoudens een radio voorzien van digitale etherontvangst, in 2020 is dit percentage gegroeid tot 18 procent. Het gaat hierbij om een radio voorzien van DAB+ in huis en/of de auto. Steeds meer auto’s worden tegenwoordig standaard afgeleverd met digitale radio-ontvangst. Binnen afzienbare tijd wordt het zelfs verplicht voor autofabrikanten om nieuwe auto’s te voorzien van digitale etherontvangst.

DAB+ bij mannen populair

Bij Nederlandse mannen bezit inmiddels 24 procent een DAB+-radio, bij vrouwen ligt dit percentage op 15 procent. Bij jongeren (12 tot 25 jaar) is er geen toename te zien van het bezig van digitale radio’s. Dit percentage blijft steken op 14 procent. In de leeftijdscategorie van 65-75 jaar is het bezig van DAB+-radio’s flink toegenomen: van 14 procent in 2019 tot 22 procent in 2020.

Bekendheid

Ook de bekendheid van DAB+ is toegenomen in 2020. Momenteel kent 50 procent van de Nederlanders de term DAB+ terwijl dit percentage vorig jaar nog op 45 procent lag. Bij Nederlandse mannen ligt de bekendheid van de term DAB+ op 62 procent en bij vrouwen op 38 procent. Bij jongeren (12 tot 25 jaar) kent slechts 36 procent de term DAB+, vorig jaar lag dit percentage ook al laag: 35 procent. Bij ouderen (75+) kent slechts 21 procent de term DAB+.

Alle cijfers

Alle tabellen over bekendheid en bezit van digitale radio zijn te vinden op de website van het CBS.