Radiozenders zijn blij met verplichting DAB+ in auto’s

Radiozenders staan positief tegenover de verplichting voor autofabrikanten om binnen twee jaar alle auto’s standaard te voorzien van ontvangst van DAB+, digitale radio via de ether.

Besluit

De Europese Unie heeft besloten dat alle nieuwe auto’s binnen afzienbare tijd standaard worden uitgerust met een ontvanger voor digitale etherradio (DAB+), de opvolger van FM. De EU-lidstaten hebben twee jaar de tijd om de code in nationale wetgeving om te zetten.

DAB+

In Nederland zijn sinds 2014 ruim 1 miljoen DAB+ radio’s verkocht. Van de nieuw verkochte auto’s in 2018 reed 38% met autoradio met digitale etherontvangst de garage uit. Zowel de NPO als de commerciële landelijke radiostations hebben een landelijk netwerken uitgerold.

“Goede stap”

Jos de Groot, directeur Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: “Alles in de samenleving digitaliseert. Ook de radio doet dat. Europa heeft besloten dat alle nieuwe auto’s binnen twee jaar voorzien moeten zijn van een digitale radio. Dat vind ik een hele goede stap.

“Voordelen”

Jurre Bosman, voorzitter Stuurgroep Digital Radio Nederland en directeur audio NPO: “DAB+ is stevig gevestigd in Europa en deze maatregel zorgt ervoor dat meer automobilisten spoedig de voordelen van digitale etherradio kunnen ervaren: meer keuze en digitale geluidskwaliteit. Vooruitlopend op de omzetting van deze Europese code in Nederlandse wetgeving is het van belang dat autofabrikanten en importeurs ervoor zorgen dat digitale radio via de ether zo snel mogelijk standaard of in elk optiepakket wordt meegeleverd.

Netwerk

De verplichting aan autofabrikanten kan voor de netwerkbeheerders aanleiding te zijn hun netwerken verder te verbeteren. Vooral de indoor-ontvangst van DAB+ laat in een aantal gevallen nog te wensen over.