Delen Randstad houden voorlopig matige DAB+-ontvangst

Delen van de Randstad houden de komende periode een matige ontvangst van de commerciële radiozenders via DAB+. Daarnaast blijven ook de regionale radiozenders in bepaalde regio’s in de Randstad slecht te ontvangen.

Upgrade

De landelijke commerciële omroepen, verenigd in de Vereniging Commerciële Radio (VCR), maakten dinsdag bekend dat er een upgrade is uitgevoerd van haar DAB+-netwerk. De upgrade was nodig om te voldoen aan de nieuwe eisen die de overheid stelt aan de ontvangst van de radiozenders via de digitale ether. Het startsein voor de upgrade was al in 2016 gegeven. De werkzaamheden zelf zijn echter vorige maand pas van start gegaan.

Verplichting

De upgrade van het netwerk die de afgelopen weken is uitgevoerd is een verplichting voor de commerciële radiozenders die voortvloeit uit het verlengen van de vergunningen voor hun etheruitzendingen tot 1 september 2022. De radiozenders mogen de komende vijf jaar blijven uitzenden op de FM-band maar moeten wel investeren in het verbeteren van hun dekking via de digitale ether.

Meer dekking

Zo heeft de overheid aangegeven dat per 1 januari 2018 het netwerk van de commerciële radiozenders via DAB+ een geografische verzorging van 85% mobiele ontvangst en een demografische verzorging van 65% binnenontvangst moet hebben. Per 1 januari 2020 worden deze eisen verder opgeschroefd naar respectievelijk 90% en 75 procent.

“97 procent outdoor-dekking”

Volgens de VCR is door de uitgevoerde upgrade het signaal van de landelijke commerciële radiozenders op DAB+ nu dusdanig goed, dat de programma’s in vrijwel het gehele land (>97%) te ontvangen zijn. “Met deze upgrade is nu ook de binnenhuisontvangst fors verbeterd, maar deze hangt af van bebouwing en constructies ter plaatse net als bij 4G en FM.“, aldus de VCR in een persbericht.

Geen steunzender in Alphen aan den Rijn

Inwoners in delen van de Randstad moeten het de komende jaren echter nog steeds stellen met een beperkte ontvangst van de landelijke commerciële radiozenders via DAB+. Een geplande steunzender in Alphen aan den Rijn maakt volgens Menno Koningsberger, voorzitter van de VCR, geen onderdeel uit van deze upgrade.

Deze komt wellicht pas in 2020 in de lucht. Hierdoor zal de “indoorontvangst” van de landelijke commerciële radiozenders in Leiden, Alphen aan den Rijn, delen van het Groene Hart en Zoetermeer ook de komende jaren te wensen overlaten.

Wel gepland

In eerder getoonde ontvangstkaarten voor de geplande upgrade van het netwerk van de landelijke commerciële radiozenders was de steunzender in Alphen aan den Rijn wel ingetekend. Waarom de steunzender voor de huidige upgrade alsnog is komen te vervallen is niet duidelijk: “We blijven doorgaan met het verbeteren van het netwerk. Kosten gaan hier wel ruim voor de baten uit dus dat heeft tijd nodig.“, aldus Koningsberger tegenover deze website.

Regionale radiozenders

De verplichting voor een betere dekking van het DAB+-netwerk geldt niet alleen voor landelijke commerciële radiozenders maar ook voor de regionale commerciële radiozenders. Voor de meeste regio’s is er nu al een netwerk beschikbaar dat voldoet aan de nieuwe eisen per 1 januari 2018.

Randstad

Voor de dichtbevolkte Randstad is er echter een netwerk operationeel (kanaal 8A) dat werkt met slechts drie steunzenders (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) met beperkt vermogen. Voor dit netwerk, waarop dus zowel publieke regionale radiozenders als commerciële regionale radiozenders, zijn helemaal geen verbetering doorgevoerd per 1 januari 2018.

Dit betekent dat gebieden als Den Haag, Leiden, Delft, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en grote delen van het Groene Hart nog steeds nauwelijks indoorontvangst hebben van het regionale DAB+-netwerk. Het is onduidelijk waarom voor dit netwerk geen verbeteringen zijn doorgevoerd.

Extra capaciteit ingekocht

Publieke regionale radiozenders als NH Radio en Omroep West hebben vanwege de slechte dekking van het regionale netwerk op kanaal 8A extra zendcapaciteit ingehuurd bij de commerciële aanbieder MTVNL.