Verbeteringen doorgevoerd bij DAB+-netwerk commerciële radiozenders

De afgelopen week zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd in het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële radiozender. De landelijke commerciële radiozenders zenden via DAB+ uit op kanaal 11C.

Startsein al in juli 2016 gegeven

Officieel hebben de landelijke commerciële radiozenders die uitzenden via DAB+ op kanaal 11C in juli 2016 al het startsein gegeven voor de uitbreiding. De uitbreiding behelst het opvoeren van het vermogen van diverse bestaande steunzenders en het activeren van nieuwe steunzenders. Door het uitvoeren van deze verbeterslag wordt de outdoor dekking van het netwerk vergroot van 95% naar 97% en de indoordekking wordt verbeterd van 40% naar 65%.

Verplichting overheid

Overigens is deze verbetering van de dekking een verplichting voor de commerciële radiozenders die voortvloeit uit het verlengen van de vergunningen voor hun etheruitzendingen tot 1 september 2022. De radiozenders mogen de komende vijf jaar blijven uitzenden op de FM-band maar moeten wel investeren in het verbeteren van hun dekking via de digitale ether. Uit de vergunning blijkt dat de commerciële radiozenders de dekking van hun DAB+-netwerk op 1 januari 2020 nog verder moeten verbeteren: 75% indoordekking.

Verbetering

Ondanks dat het startsein voor de netwerkverbetering al in juli 2016 is gegeven was tot op heden geen enkele verbetering doorgevoerd in dit netwerk. De radiozenders hebben gewacht tot definitief duidelijk was dat de bestaande vergunningen zouden worden verlengd door de overheid. Nu deze duidelijk er al een aantal maanden is en de datum van 1 januari 2018 steeds dichterbij komt zijn de eerste verbetering merkbaar.

Steunzenders

De exacte inhoud van het verbeterplan is niet officieel bekendgemaakt. Wel zijn er in het verleden presentaties getoond waarin de dekking na uitvoering van het digitaliseringsplan is weergegeven. Bij het plan worden de uitzendvermogens van een groot aantal steunzenders verhoogd en worden er nieuwe steunzenders in gebruik genomen. Zo zouden er steunzenders worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, Jirnsum, Hengelo, Zwolle en Eindhoven.

Start

Begin december werd er een start gemaakt met deze verbetering door het in gebruik nemen van een nieuwe steunzender in Hengelo. De website radio-tv-nederland.nl bericht dat er de afgelopen week wederom een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. Volgens de website zijn er deze week nieuwe steunzenders in Roermond (5 kilowatt), Jirnsum (3.2 kilowatt) en Eindhoven (2.5 kilowatt) in gebruik genomen.

Door het in gebruik nemen van de zender in Roermond is de steunzender in Ittervoort uitgeschakeld. Daarnaast zijn van de steunzenders in Arnhem (nu 5 kilowatt) en Hilversum (nu 8 kilowatt) de vermogens verhoogd.

Meer verbeteringen

De verwachting is dat ook de nieuwe steunzenders voor het netwerk van de landelijke commerciële radiozenders in Alphen aan den Rijn (4 kilowatt) en Zwolle (3.2 kilowatt) binnenkort in gebruik worden genomen. Daarnaast zal het vermogen van een aantal bestaande steunzenders worden opgehoogd. De upgrade van het netwerk wordt uitgevoerd door zenderexploitant Broadcast Partners.