Voorlopig geen uitbreiding DAB+-netwerk commerciële radiozenders

De landelijke commerciële radiozenders zullen voorlopig hun dekking via DAB+ (digitale radio via de ether) niet verbeteren.

“Startschot”

In juli van dit jaar werd tijdens de ‘Dag van de Digitale radio’ het startschot gegeven voor een uitbreiding van het digitale radionetwerk van de landelijke commerciële radiozenders. Het digitaliseringsplan voorziet in een verbetering van de outdoordekking van 95% naar 97% en een verbetering van de indoordekking van 40 naar 65 procent.

Nieuwe steunzenders

Deze uitbreiding wordt gerealiseerd door het verhogen van vermogens op bestaande zendmasten en het plaatsen van nieuwe steunzenders voor het netwerk op kanaal 11C. Het zou gaan om nieuwe zenders in Alphen aan den Rijn, Jirnsum, Hengelo, Zwolle, Amersfoort en Eindhoven.

Robuust plan

Minister Kamp gaf tijdens de discussie rond het verlengen van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders dat het plan van de landelijke commerciële omroep een robuust plan is waarmee verdere digitalisering wordt gestimuleerd. Onderzoeksbureau Kwink deed in opdracht van de minister een onderzoek naar het digitaliseringsplan.

Het bureau concludeerde eerder dit jaar: “Kwink is van oordeel dat het digitaliseringsplan van de landelijke commerciële omroepen voldoende aanknopingspunten bevat om aannemelijk te maken dat de landelijke commerciële radio-omroepen bij een verlenging de investeringen in DAB+ op korte termijn zullen continueren en op korte termijn ook zullen intensiveren”, aldus het ministerie van Economische Zaken in het Ontwerpbesluit voor het verlengen van de etherfrequenties voor landelijke commerciële radiozenders

Uitstel

Ondanks dat in juli van dit jaar het “startschot” is gegeven voor uitbreiding van het netwerk en de planning was om deze uitbreiding eind 2016 gerealiseerd te hebben blijkt er nog niet gestart te zijn met de werkzaamheden.

Frequenties

Volgens de website radio-tv-nederland.nl wachten de commerciële omroepen, die zijn verenigd in de VCR (Vereniging van Commerciële Radiostations), met het uitgeven van de opdracht tot verbetering van het netwerk totdat Minister Kamp van Economische Zaken de vergunningen voor de commerciële etherfrequenties daadwerkelijk met vijf jaar heeft verlengd.

Wanneer dat gebeurd is zal er gestart worden met de werkzaamheden voor de uitbreiding van het netwerk, aldus de website. De verwachting is dat de werkzaamheden eind 2017 zijn afgerond.

Afbeelding

Uitbreiding netwerk landelijke commerciële radiozenders (via FMTV):

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.