CBS: Bijna kwart huishoudens heeft DAB+-radio

24 procent van de Nederlandse huishoudens bezit inmiddels een radio voorzien van DAB+. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huishoudens

Bezat vorig jaar nog 22 procent van de Nederlandse huishoudens een radio voorzien van digitale etherontvangst, in 2022 is dit percentage gegroeid tot 24 procent. Het gaat hierbij om een radio voorzien van DAB+ in huis en/of de auto. Alle nieuwe auto’s worden overigens sinds vorig jaar standaard afgeleverd met digitale radio-ontvangst.

Populair bij mannen

Bij Nederlandse mannen bezit 32 procent een radio met digitale etherontvangst, bij vrouwen ligt dit percentage op 20 procent. Bij jongeren (12 tot 25 jaar) is er nauwelijks een toename te zien van het bezit van digitale radio’s. Dit percentage blijft al vier jaar steken rond de 15 procent. In de leeftijdscategorie van 65-75 jaar is het bezig van DAB+-radio’s flink toegenomen: van 14 procent in 2019 tot 28 procent in 2022.

Bekendheid

Ook de bekendheid van DAB+ lijkt na negatieve cijfers van vorig jaar weer in de lift te zitten. In 2021 kende 49 procent van de Nederlanders de term DAB+ terwijl dit percentage dit jaar is gestegen naar 53 procent. Bij Nederlandse mannen ligt de bekendheid van de term DAB+ op 64 procent en bij vrouwen op 42 procent. Bij jongeren (12 tot 25 jaar) kent slechts 30 procent de term DAB+.

Alle cijfers zijn te vinden op de website van het CBS.