Change Board NLPO besluit tot 77 in plaats van 62 streekomroepen

Er komen meer streekomroepen in Nederland dan de 62 omroepen zoals eerder door de stichting NLPO waren gepland. In het advies van het Change Board is plaats voor 77 streekomroepen.Dit heeft de zogenaamde Change Board geadviseerd aan de NLPO, de Stichting Nederlandse Lokale Publiek Omroep. Het voorstel van de Change Board zal deze week worden voorgelegd aan de directie van de NLPO.

Streekomroepen

In het oorspronkelijke plan van de NLPO dat in maart van dit jaar bekend is gemaakt worden de bijna 300 zelfstandige lokale omroepen in Nederland omgevormd tot 62 streekomroepen. Op de in maart bekend gemaakte indeling van streekomroepen konden lokale omroepen een wijzigingsverzoek indienen als de omroep het om bepaalde redenen niet eens is met de voorgestelde indeling.

Niet alleen bij lokale omroepen maar ook bij de betrokken gemeenten is gevraagd naar hun mening over de voorgestelde streekindeling, aangezien de gemeente voor de financiële ondersteuning van de lokale omroepen zorgt.

Change Board

Deze wijzigingsverzoeken zijn de afgelopen maanden beoordeeld door de Change Board. Dit Change Board bestond uit minimaal drie afgevaardigden vanuit de lokale omroepen, één afgevaardigde van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en één afgevaardigde van het Ministerie van OCW.

77 streekomroepen

“Na alle reacties en visies zorgvuldig te hebben gewogen op grond van eerder vastgestelde criteria, kwam de Change Board tot een advies aan de NLPO, dat voorziet in de vorming van 77 streekomroepen”, aldus de NLPO vandaag in een nieuwsbrief.

De organisatie ging in haar eerder gepresenteerde voorstel nog uit van in totaal 62 te vormen streekomroepen. Dat betekent dat de Change Board een groot aantal verzoeken van omroepen en gemeenten voor splitsing en herindeling van de door de voorgestelde streekomroepen heeft gehonoreerd.

Directie

Het voorstel van de Change Board zal nog deze week aan de directie van de NLPO worden voorgelegd. “De Change Board roept de NLPO daarbij op de voorgestelde streekomroepindeling vast te stellen en zo spoedig mogelijk aan de lokale omroepen en gemeentebesturen te presenteren.”, aldus de stichting in haar nieuwsbrief.

Vervolgacties

De Change Board heeft bovendien de vrijheid genomen de NLPO-directie op te roepen om zo snel mogelijk na vaststelling van de nieuwe streekindeling met plannen te komen voor een vervolgtraject. Zelf komt de Change Board in januari nog één keer bijeen voor een brainstormsessie over eventuele vervolgstappen. De resultaten daarvan zullen eveneens als advies aan de NLPO-directie worden voorgelegd.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.