acrhieffoto Mediamagazine

DAB+-pilot NLPO van start in Achterhoek en Twente

Deze week is de pilot van lokale omroepen in de regio Achterhoek en Twente met DAB+ onder de vleugels van de NLPO gestart.

Experiment

Marcel Mokveld van de NLPO heeft tegenover deze website bevestigd dat inmiddels de eerste steunzenders van het netwerk dat uitzendt op kanaal 7B, in de lucht zijn. Via het netwerk worden diverse lokale omroepen uit de regio Achterhoek en Twente uitgezonden zoals Gelre FM, Leuk.fm, Optimaal FM, Dinxper FM en TV Enschede FM.

NLPO

Het experiment wordt uitgevoerd in opdracht van de NLPO, de overkoepelende organisaties van streekomroepen in Nederland. De organisatie wil onderzoeken hoe streekomroepen het beste kunnen gaan uitzenden via de digitale ether (DAB+). Hierbij worden diverse steunzenders in de regio Achterhoek en Twente ingezet.

Experimenten

Momenteel zijn er al een aantal lokale omroepen in diverse regio’s in Nederland enige tijd bezig met uitzendingen via de digitale ether. Het gaat hier om individuele projecten waarbij de omroepen gebruik maken van een experimenteer-vergunning. Deze vergunningen worden door het Agentschap Telecom afgegeven voor een bepaalde periode waarbinnen de omroepen experimenten kunnen uitvoeren op het gebied van DAB+.

Technische test

“De DAB pilot van NLPO betreft een technische test om te onderzoeken hoe DAB uitzendingen op streekomroepniveau straks het beste geïmplementeerd kan worden. De pilot levert daarmee als het ware een blauwdruk op voor lokale omroepen hoe DAB op streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden (met welke soort zenders, in welke architectuur, etc.)”, aldus de NLPO.

De NLPO hoopt na de zomerperiode de resultaten van de pilot bekend te kunnen maken.