In één jaar tijd bijna 20 lokale DAB+-experimenten in Nederland

Sinds vorig jaar juli zijn er in Nederland bijna 20 lokale DAB+-experimenten gestart. Vorig jaar juli begonnen een aantal omroepen in Oost Groningen als eerste in Nederland met uitzendingen via de digitale ether op experimentele basis. Sinds heeft Agentschap Telecom een kleine 20 vergunningen afgegeven voor uitzendingen op lokaal-niveau op experimentele basis.

Innovatie

Sindsdien heeft Agentschap Telecom een kleine 20 vergunningen afgegeven voor uitzendingen op lokaal-niveau op experimentele basis. “Een experimenteervergunning is bedoeld om innovatie en economische vooruitgang en kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kennis van het gebruik van het radiospectrum. Experimenteervergunningen zijn niet bedoeld voor economisch gewin en kennen daardoor beperkingen met betrekking tot de geldigheidsduur,  het geografisch gebied waarin mag worden uitgezonden en de technische karakteristieken en schaal van het gebruik.”, aldus een woordvoerder van Agentschap Telecom enige tijd geleden. Experimenteervergunningen worden afgeven voor een korte periode van ten hoogste één jaar.

Oost-Groningen

Begin juli vorig jaar begonnen de lokale omroepen Radio Westerwolde, RTV Logo en Havenstad FM met uitzendingen via DAB+. De omroepen deden dit eerst via één steunzender maar dit werd later uitgebreid naar drie steunzenders. Hiermee is ook ervaring opgedaan met het zogenaamd “synchroon” laten werken van een digitale ethernetwerk met meerdere steunzenders. De experimenteervergunning voor deze uitzendingen is inmiddels verlopen zo blijkt uit een overzicht van Agentschap Telecom.

Uitbreiding

Na de start van de uitzendingen in Oost-Groningen zijn op diverse locaties in Nederland ook lokale uitzendingen via DAB+- gestart op experimentele basis. Het gaat onder andere om uitzendingen in Vlaardingen, Urk, Den Haag/Rijswijk, Emmeloord, Duivendrecht, kop van Noord-Holland, Zandvoort, Leiden, Nijkerk, Wageningen en Waddinxveen.

Binnenkort moeten er ook uitzendingen op lokaal niveau van start gaan in Eindhoven (L-Enterprise) / kanaal 8A, Rijswijk (Stichting Vrij Haags) / kanaal 7B en Ravenstein (Bissel Elektra) / kanaal 10C van start.

Pilot NLPO

Binnenkort zal in de regio Achterhoek/Twente een pilot van start gaan van de overkoepelende organisatie van streekomroepen (NLPO). Hiervoor zal er een netwerk van zenders in de lucht komen in die regio vanuit Doetinchem, Groenlo, Vragender, Neede, Vethuizen, Ruurlo en Enschede op kanaal 6A en 7B. De NLPO wil na de zomer de resultaten delen met andere lokale- en streekomroepen over de ervaring die is opgedaan in Twente en de Achterhoek.

Na 1 januari 2018?

Alle uitgegeven experimenteervergunningen hebben een looptijd tot 1 januari 2018 zo blijkt uit informatie van Agentschap Telecom. Wat er daarna gaat gebeuren met lokale radio via DAB+ is nog niet duidelijk.