Ook in Wageningen is lokaal DAB+-experiment gestart

In Wageningen is sinds donderdag een lokaal DAB+ experiment gestart. Onder de naam “Broadcastshop” wordt er uitgezonden op kanaal 7B met een aantal lokale omroepen.

Wageningen

Vanuit Wageningen zijn sinds donderdag de lokale omroepen Ede FM, Midland FM en Radio 90 FM ook te horen via de digitale ether (DAB+). Daarnaast zijn nog een aantal extra radiozenders te horen als Impact AM. Impact AM is een radiozender uit Leiden die niet alleen via Internet uitzendt maar in de regio ook te horen is via de middengolf (1485 kHz) en de digitale ether (kanaal 5D).

Uitbreiding

Initiatiefnemer van het experiment, Broadcastshop, geeft aan dat het aantal radiozenders binnenkort nog wordt uitgebreid.

Experimenteervergunning

Broadcastshop maakt gebruik van een experimenteervergunning die is uitgegeven door Agentschap Telecom. Deze week is er ook experiment met digitale radio via de ether gestart in Nijkerk.

Daarnaast wordt er op lokaal-niveau uitgezonden via DAB+ in onder andere Den Haag, Leiden, Duivendrecht, Zandvoort, Oost-Groningen en de kop van Noord-Holland. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat de experimenten via de digitale ether tot  uiterlijk 1 januari 2018 gaan duren.

NLPO

Binnenkort gaat in de regio’s Achterhoek en Twente ook een experimenten van de overkoepelende organisaties van streekomroepen van start, de NLPO. Agentschap Telecom heeft onlangs de vergunningen voor de steunzenders voor dit experiment afgegeven.