Lokaal DAB+-experiment in regio Nijkerk gestart

Diverse omroepen uit de regio Nijkerk zijn sinds kort ook te beluisteren in de digitale ether (DAB+) via kanaal 9C.

RTVeluwe is sinds deze week gestart met lokale DAB+-uitzendingen in Nijkerk. Het gaat om experimentele uitzendingen waarvoor bij het Agentschap Telecom een zogenaamde experimentvergunning tot 1 januari 2018 is verkregen.

Lokale omroepen

Via kanaal 9C zijn in Nijkerk en Nijkerkerveen de lokale omroepen VOC Lokaal (Veluwe), Omroep EVA (Amersfoort) en Radio 90FM (Leersum en Wijk bij Duurstede) te horen. Daarnaast zijn de radiozenders Het Kanon van de Veluwe (Nederlandstalige webradio Nijkerk), en een aantal non-stop radiozenders zoals RTVeluwe (mix van populaire muziek), Henko’s Oldschool (Classic House tracks), Henko’s Clubtrax (meer up to date clubtrax) en Henko’s Classics (Het beste van de top 2000 aller tijden) te horen via de digitale ether in Nijkerk.

Opdoen ervaringen

“Het experiment wordt op eigen kosten en inzet van RTVeluwe verzorgd en dient slechts tot het opdoen van ervaringen met dit nieuwe medium met zowel de techniek, programmering als de luisteraars.”,aldus RTVeluwe op haar website. Via de website van RTVeluwe is het ook mogelijk om ontvangstrapporten door te geven.

Meer experimenten

Inmiddels komen er in steeds meer regio’s lokale DAB+-experimenten tot stand. Momenteel wordt er in Den Haag, Leiden, Duivendrecht, Zandvoort en Oost-Groningen op experimenteel niveau via DAB+ uitgezonden. Binnenkort gaat in de regio Achterhoek en Twente het DAB+-pilot van de overkoepelende organisatie van streekomroepen (NLPO) van start.