AT: Lokale DAB+-experimenten tot uiterlijk 1 januari 2018

Experimentele vergunningen voor lokale DAB+-experimenten worden door Agentschap Telecom uitgegeven tot uiterlijk 1 januari 2018. Dit heeft Agentschap Telecom bekend gemaakt aan Mediamagazine.

Besluit

Eerder gaf het agentschap nog aan geen duidelijkheid te kunnen geven over het eventueel verlengen van de experimenteervergunningen voor lokale DAB+-uitzendingen. Inmiddels meldt het agentschap dat er een besluit is gevallen over dit onderwerp.

Tot 1 januari 2018

Astrid Nijdam van Agentschap Telecom geeft aan dat besloten is om de experimenteervergunningen voor lokale omroepen via DAB+ (de zogenaamde laag 6) tot 1 januari 2018 verleend worden. “Houd er wel rekening mee dat experimenteervergunningen voor een periode van 3 tot maximaal 6 maanden worden afgegeven en dus niet automatisch een einddatum krijgen van 1 januari 2018.”, aldus Nijdam tegenover deze website.

Experimentele vergunningen

Sinds medio vorig jaar zijn diverse lokale omroepen in Nederland bezig met experimentele uitzendingen via de digitale ether (DAB+). De omroepen maken hiervoor gebruik van een zogenaamde experimenteervergunning. Deze vergunning wordt afgegeven door het Agentschap Telecom voor een periode van drie tot zes maanden. De vergunningen kunnen eventueel verlengd worden.

Lokale omroepen

In onder andere Zandvoort, Oost-Groningen, Den Haag, Groenlo en Duivendrecht wordt momenteel actief geëxperimenteerd door lokale omroepen met DAB+. Voor andere regio’s zijn wel vergunningen afgegeven maar zijn de experimenten nog niet gestart.

Tijdelijke vergunning

De huidige vergunningen hebben allemaal een looptijd tot 1 juli aanstaande. Het is voor deze vergunningen dus mogelijk om een verlenging aan te vragen tot uiterlijk 1 januari 2018. Na deze periode moet duidelijk zijn hoe de uitzendingen voor lokale/streekomroepen via DAB+ in de toekomst eruit gaan zien.

Pilot

Naast de individuele lokale DAB+-experimenten van lokale omroepen zelf zijn ook de overkoepelende organisaties van lokale- en streekomroepen (OLON/NLPO) bezig met de voorbereidingen voor een pilot om lokale omroepen via DAB+ aan te bieden. Vandaag is bekend geworden dat deze pilot gaat plaatsvinden in de regio Achterhoek/Twente met de lokale omroepen Enschede FM, Gelre FM en Optimaal FM. Bij deze pilot wordt er intensief samengewerkt met Agentschap Telecom.