(C) W Zonderland

Den Haag FM gestart met uitzendingen via DAB+

(update) De lokale omroep van Den Haag, Den Haag FM, is gestart met uitzendingen via de digitale ether (DAB+). Sinds vandaag, vrijdag 17 februari, is de lokale omroep te horen via DAB+ op kanaal 10D.

Experimenteervergunning

De radiozender maakt voor de uitzendingen gebruik van een zogenaamde experimenteervergunning. Deze vergunningen worden uitgegeven door het Agentschap Telecom voor een bepaalde periode voor uitzendingen op experimentele basis. Eerder al waren lokale omroepen in Oost Groningen, Emmeloord, Groenlo en Vlaardingen begonnen met uitzendingen via DAB+ op experimentele basis.

Den Haag Totaal

Naast Den Haag FM is ook de tweede zender van de lokale omroep, Den Haag Totaal, te ontvangen via DAB+ op kanaal 10D in de regio Den Haag. Beide radiozenders zenden uit met een kwaliteit van 128 kbps. FunX Den Haag, ook onderdeel van de lokale omroep Den Haag FM is niet te horen via DAB+. De uitzendingen komen niet vanuit Den Haag maar vanuit Rijswijk. De uitzendingen worden gefaciliteerd door Broadcast Partners.

“Inspelen op technologische ontwikkeling”

Wiljan Pongers, hoofd techniek bij de lokale omroep: “Stichting Stadsomroep Den Haag is een onafhankelijke media-organisatie die steeds inspeelt op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Uitbreiding naar digitale radio hoort daar uiteraard bij. We tonen hiermee aan dat DAB+ ook door lokale omroepen zelf kan worden verzorgd. De mogelijkheid van het uitzenden op DAB+ wordt actief ondersteund door de Gemeente Den Haag.”

Vooren Media

Voor Den Haag zelf is ook een experimenteervergunning uitgegeven. Op kanaal 7B mag Vooren Media op experimentele basis gaan uitzenden via DAB+ vanuit Den Haag. Het is nog onduidelijk wanneer deze uitzendingen van start gaan.

Vlaardingen

Sinds december 2016 zendt ook de lokale omroep van Vlaardingen uit via DAB+ op kanaal 6B. Deze uitzendingen zijn echter al een aantal weken niet meer te ontvangen. Technische problemen zouden de oorzaak zijn van het uit de lucht zijn van de zender. Het is nog onduidelijk wanneer de uitzendingen worden hervat.

Naast de lokale omroep van Vlaardingen zelf zonden ook Exxact FM (Barendrecht), Stads Radio Delft, Feel Good Radio (Rijswijk) en webzender Hollands Palet uit via deze frequentie.

(update 11:15 uur: informatie persbericht Broadcast Partners verwerkt)