AT geeft nieuwe vergunningen af voor lokale DAB+-experimenten

Het Agentschap Telecom (AT) heeft de afgelopen periode diverse nieuwe vergunningen afgegeven voor lokale experimenten met digitale radio via de ether, DAB+.

Lokale experimenten

Dit blijkt uit gegevens die het Agentschap Telecom op verzoek van deze website heeft aangeleverd. Momenteel zijn er al lokale DAB+-experimenten bezig in Vlagtwedde (Oost Groningen), Groenlo (Gelderlander), Emmeloord (Flevoland) en Vlaardingen (Zuid-Holland). In Apeldoorn is wel een vergunning afgegeven per 1 december 2016 maar de uitzendingen zijn nog niet gestart. In Apeldoorn zal worden uitgezonden op kanaal 10D.

Nieuwe vergunningen

Inmiddels blijkt dat Stichting Vooren Media drie experimenteervergunningen heeft verkregen. Het agentschap had al een vergunning voor deze stichting afgegeven in Oegstgeest (kanaal 10C). Uit informatie die nu verkregen is blijkt dat Vooren Media ook vergunningen heeft verkregen in Alphen aan den Rijn (kanaal 6A) en Den Haag (kanaal 7B). Beide vergunningen zijn afgegeven per 23 januari jl.

Den Haag FM

Opvallend is dat Den Haag FM, de lokale omroep van Den Haag, op haar beurt een vergunning heeft verkregen voor digitale uitzendingen vanuit Rijswijk op kanaal 10D per 23 januari, zo blijkt uit gegevens van het agentschap.

Studio Alphen

De lokale omroep van Alphen aan den Rijn zelf, Studio Alphen, heeft bij het Agentschap Telecom wel navraag gedaan naar de mogelijkheid om te gaan uitzenden via DAB+ maar kreeg te horen dat er al een aanvraag was goedgekeurd voor het initiatief van Vooren Media. De lokale omroep ziet er daarom voorlopig van af om zelf aan de slag te gaan met uitzendingen via de digitale ether.

Stichting Vooren Media zegt binnenkort met meer informatie naar buiten te komen over hun plannen met de experimenteervergunningen voor de digitale ether.

Jamm FM

Ook lokale omroep Jamm FM (Ouder-Amstel/Duivendrecht) kan via een experimenteervergunning gaan uitzenden via DAB+. De lokale omroep heeft per 23 januari een vergunning verkregen voor kanaal 7B. Aan Airplay Media Stichting is een vergunning afgegeven om per 19 januari via DAB+ te gaan uitzenden op kanaal 7B in Zwolle.

Oost Groningen

Inmiddels heeft de lokale omroep Westerwolde, die al sinds juni vorig jaar uitzendt via DAB+ in Oost Groningen per 3 januari een verlenging verkregen van haar vergunning. De omroep mag nu naast een locatie in Vlagtwedde ook DAB+-uitzendingen gaan verzorgen in Oude Pekela en Delfzijl via kanaal 7B.

Tijdelijke vergunningen

Uit de informatie van het Agentschap Telecom blijkt dat alle uitgegeven experimenteervergunningen een einddatum hebben van uiterlijk 1 juli 2017. Het is nog niet duidelijk of de vergunningen daarna verlengd gaan worden. Het agentschap heeft eerder al aangegeven dat dit soort vergunningen voor een periode van maximaal een jaar worden uitgegeven met de mogelijkheid om de vergunning daarna voor een beperkte periode te verlengen.

OLON

Inmiddels heeft de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, aangegeven te willen starten met een proef voor DAB+-uitzendingen voor lokale omroep. De financiële middelen hiervoor zijn inmiddels beschikbaar gekomen.