Lokale omroep Gelre FM start uitzendingen via DAB+

De lokale omroep Gelre FM is sinds zaterdag in haar uitzendgebied ook te horen via de digitale ether (DAB+). De lokale omroep die uitzendt in een deel van de Achterhoek in Gelderland is te horen via kanaal 6A via DAB+. Naast Gelre FM zijn ook andere lokale omroepen uit de regio te horen via het kanaal: Leuk.FM, Optimaal FM en Dinxper FM.

“Blij”

Jorg Ebbers van Gelre fm is blij met deze nieuwe stap. “Het ministerie van Economische Zaken heeft vier streekomroepen in Nederland de kans gegeven om een eigen zogenaamde digitale Mux aan te zetten en we zijn natuurlijk erg trots dat ze ons dat vertrouwen hebben gegeven. Dit vertrouwen komt mede doordat onze eigen technische dienst onder leiding van Bennie ter Maat de implementatie van deze nieuwe techniek zelf uitvoert. Hiermee vergaren we belangrijke informatie voor het ministerie waarmee zij andere streekomroepen in Nederland kunnen helpen hetzelfde te doen.“, aldus Ebbers op de website van de lokale omroep.

Experimenteervergunning

De lokale omroep maakt voor de uitzendingen gebruik van een tijdelijke experimenteer-vergunning die is afgegeven door het Agentschap Telecom. Gelre FM is naast een aantal lokale omroepen in Oost Groningen, Emmeloord en Vlaardingen de vierde lokale omroep die via de digitale ether is te horen.

Innovatie en economische vooruitgang

Deze experimenteervergunningen worden door het Agentschap Telecom voor een bepaalde periode van maximaal een jaar uitgegeven. Het agentschap heeft eerder aangegeven dat experimenteervergunningen zijn bedoeld voor innovatie en economische vooruitgang.

Deze vergunningen kunnen volgens het Agentschap Telecom bijdragen aan het verbeteren van de kennis van het gebruik van het radiospectrum. De experimenten vinden plaats met relatief laag vermogen. De meeste vergunningen worden afgegeven voor een periode van 6 tot 12 maanden.

Meer lokale omroepen

Momenteel zenden naast Gelre FM ook de lokale omroepen in Oost Groningen, Emmeloord en Vlaardingen uit via DAB+. Uit informatie die deze website eerder heeft opgevraagd bij het Agentschap Telecom blijken er ook experimentele DAB+-vergunningen te zijn vergeven in Apeldoorn (kanaal 10D) en Warmond (Zuid-Holland) (kanaal 10C).

Het is nog niet duidelijk wanneer de (lokale) omroepen in deze regio’s van start gaan met hun uitzendingen via de digitale ether. Daarnaast zouden er plannen zijn voor uitzendingen via de digitale ether in de regio Zwolle.

OLON

Een landelijke invoering van digitale radio via de ether voor lokale omroepen laat nog op zich wachten. Naast de genoemde lokale initiatieven is er bij de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, ook een plan voor een pilot met lokale radio via DAB+. Voorlopig ontbreekt het de OLON echter aan de financiële middelen om de pilot uit te voeren.

Tweets:

https://twitter.com/gelrefm/status/810235052525256704

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.