Lokaal DAB+-experiment in regio Leiden gestart op kanaal 5D

Sinds vrijdag 9 juni is er in de regio Leiden een lokaal DAB+ experiment gestart op kanaal 5D. Een initiatief van de radiozender Impact AM uit Leiden.

Experiment

Via het experiment dat de naam Impact AM DAB+ heeft meegekregen is op kanaal 5D via DAB+ (180.064 MHz) de lokale omroep van de regio Leiden te horen: Unity FM (64 kbps) te horen. Daarnaast is ook de regionale commerciële radiozender Sleutelstad FM (64 kbps) uit Leiden te horen via dit kanaal. Ook de publieke lokale omroep Studio Alphen uit Alphen aan den Rijn zendt uit via dit kanaal met 64 kbps. Vanwege de antennerichting is dit kanaal ook in de regio Alphen aan den Rijn te ontvangen.

Dance Radio

Tevens zenden de radiozenders Impact AM (96 kbps), Dance Radio (96 kbps) en AMW (Amsterdam Most Wanted) (96 kbps) uit via dit kanaal.

Impact AM

Het initiatief van het experiment komt van Impact AM dat al enige tijd in Leiden uitzendt via de middengolf op 1485 kHz. Impact AM maakt gebruik van een experimenteervergunning van het Agentschap Telecom. Volgens de initiatiefnemers wordt er uitgezonden met een vermogen van ongeveer 100 Watt op een antennehoogte van 55 meter,

Deze vergunningen worden voor een tijdelijke periode uitgegeven. Het agentschap heeft onlangs aangegeven dat de experimenten tot 1 januari 2018 mogen worden uitgevoerd.

OLON/NLPO

Binnenkort start ook het DAB+-experiment van de overkoepelende organisatie van streekomroepen en lokale omroepen (NLPO/OLON) in de regio’s Achterhoek en Twente. De vergunningen hiervoor zijn onlangs vergeven door Agentschap Telecom.

Daarnaast zijn er nog lokale DAB+-experimenten actief in Den Haag, de kop van Noord-Holland, Oost-Groningen, Zandvoort en Duivendrecht.

Sociale media: