(C) W Zonderland

DAB+-pilot NLPO voor streekomroepen binnenkort van start

De NLPO hoopt binnenkort te starten met de pilot voor digitale radio via de ether (DAB+) bij een aantal streekomroepen in de Achterhoek en Twente. Dit heeft de NLPO, overkoepelende organisatie van streekomroepen, bekend gemaakt.

Vergunningen

Enige tijd geleden heeft NLPO een plan ingediend bij ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom om DAB+ op streekomroepniveau te gaan testen. Inmiddels is de experimenteervergunning voor uitvoering van dit pilotplan ontvangen en kan de DAB+ pilot daadwerkelijk van start gaan.

Bouwwerkzaamheden

De afgelopen weken hebben al vele voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de pilot plaatsgevonden. De komende weken zal nu gestart worden met de bouw van de zenders op de verschillende geplande locaties. Op de volgende locaties zullen volgens de NLPO daarvoor steunzenders worden ingericht: Doetinchem, Enschede, Neede, Ruurlo, Vragender en Vethuizen.

Experimenten

Met deze zenders zal vervolgens onder meer de dekking en de herhaalafstand worden getest. Daarnaast zal met een deel van de zenders ook een Single Frequentie Network (SFN) netwerk worden getest. De verwachting is dat, na de bouw van de zenders op de verschillende locaties, vanaf de maand juli de verschillende tests en metingen daadwerkelijk kunnen gaan plaatsvinden.

Afhankelijk van de voortgang van de tests zullen dan hopelijk na de zomer de resultaten van de DAB+ pilot gepresenteerd kunnen worden.

Andere experimenten

Naast de pilot van de NLPO zijn ook diverse andere lokale DAB+-experimenten bezig. Het gaat onder meer om uitzendingen in onder andere Den Haag, Leiden, Oost-Groningen, Nijkerk, Duivendrecht, Zandvoort en de kop van Noord-Holland. Het Agentschap Telecom heeft aangegeven dat de experimentvergunningen tot uiterlijk 1 januari 2018 worden uitgegeven.