Lokale omroepen in kop van Noord-Holland starten met DAB+

In de kop van Noord-Holland zijn sinds zaterdagmiddag diverse lokale omroepen uit die regio te horen via DAB+. De uitzendingen vanuit Hippolytushoef zijn te horen in de kop van Noord-Holland op kanaal 6A van de digitale ether.

Regio

De uitzendingen vinden plaats vanaf de zendlocatie van de lokale omroep RTV Noordkop (gemeente Hollandse Kroon). Om de uitzendingen mogelijk te maken zijn er nieuwe antennes geplaatst op de zendmast van de omroep. Naast RTV Noordkop zijn er ook andere lokale omroepen te horen uit de regio zoals LOS (Den Helder), Radio Texel en Schagen FM.

Vergunning

De uitzendingen vinden plaats met een experimenteervergunning die door het Agentschap Telecom voor een bepaalde periode worden uitgegeven. Het agentschap heeft onlangs aangegeven dat de experimenteervergunningen voor lokale experimenten via de digitale ether tot uiterlijk 1 januari 2018 worden afgegeven.

Pilot

De verwachting is dat binnenkort ook de pilot van de NLPO/OLON (de overkoepelende organisaties van streek- en lokale omroepen) van start gaat. Dit experiment zal worden uitgevoerd in de regio Achterhoek en Twente. In de Acherhoek wordt er al enige tijd via DAB+ uitgezonden door de lokale omroep Gelre FM.

Uitzendingen

Inmiddels hebben ook een aantal lokale omroepen de experimenten via DAB+ gestaakt. Zo zijn de lokale uitzendingen via DAB+ in Emmeloord gestopt omdat de vergunning afliep en er geen aanvraag tot verlenging is gedaan. Ook het lokale DAB+-experiment in Vlaardingen is al enige tijd uit de lucht.

Er wordt naast de kop van Noord-Holland en de Achterhoek ook geëxperimenteerd met lokale DAB+-uitzendingen in de regio Den Haag, Oost Groningen, Duivendrecht en Zandvoort.

Sociale media:

https://www.facebook.com/noordkopradio/posts/1339569966132333