Denemarken wil uiterlijk in 2021 FM uitschakelen

De regering van Denemarken wil uiterlijk in 2021 de analoge uitzendingen via de FM uitschakelen. Via de ether kan er dan alleen nog radio worden geluisterd via DAB+. Dit staat in plannen van de Deense regering die deze week bekend zijn gemaakt.

Deadline

Denemarken had al plannen op tafel liggen om de uitzendingen via de FM stop te zetten. Wanneer 50 procent van de luistertijd via een digitale manier plaatsvindt zou daarna binnen twee jaar FM worden afgeschakeld. Nu heeft de regering een deadline gesteld van uiterlijk 2021. Momenteel zou het percentage dat middels een digitale manier luistert naar de radio in Denemarken liggen op een kleine 40 procent.

Noorwegen

Deze keuze is mede gebaseerd op de goede ervaringen die Noorwegen heeft opgedaan bij het uitschakelen van FM vorig jaar. De uitschakeling aldaar heeft meer keuze opgeleverd aan radiozenders voor de luisteraar en het aantal luisteraars dat is afgehaakt lijkt mee te vallen.

Kosten

Wel zijn automobilisten en vrachtwagenchauffeurs op kosten gejaagd om hun analoge radio geschikt te maken voor digitale ontvangst of te vervangen door een digitale radio. Toch ziet de Deense regering geen grote belemmeringen om in 2021 de uitzendingen via FM stop te zetten.

DAB+

Denemarken is vorig jaar oktober geheel overgestapt naar de nieuwe uitzendnorm DAB+. Tot die tijd waren er nog een aantal radiozenders te horen in de uitzendnorm DAB. Door deze omschakeling is er meer ruimte gekomen voor nieuwe radiozenders in de digitale ether.

Nederland

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de uitzendingen via de FM uit te schakelen. Onderzoeksbureau Dialogic vindt de periode 2027-2032 een realistisch moment om de uitzendingen via de FM af te schakelen. Dit heeft het onderzoeksbureau eerder bekend gemaakt in een onderzoek naar de toekomst van de analoge uitzendingen via de FM en middengolf (AM) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).