Noorwegen: “Luistertijd na afschakelen FM stabiel gebleven”

Ondanks het uitschakelen van FM in de regio Nordland in Noorwegen is het aantal luisteraars naar de radio stabiel gebleven.

Dit blijkt uit onderzoek van de website radio.no in het tweede kwartaal van 2017. 64,2 procent van de inwoners van Nordland luistert dagelijks naar de radio, tegenover 64,8 procent dezelfde periode vorig jaar.

Uitschakelen FM

Sinds begin dit jaar wordt gefaseerd het FM-signaal in Noorwegen uitgeschakeld. Luisteraars moeten overschakelen op digitale radio via de ether (DAB+) of Internet. Eind dit jaar moet het FM-signaal voor de publieke omroep en de commerciële radiozenders zijn uitgeschakeld. Lokale omroepen blijven voorlopig nog wel via de FM te beluisteren.

Onderzoeken

Dit onderzoek moet tegenwicht bieden tegenover de luistercijfers die laten zien dat veel radiozenders marktaandeel hebben verloren na de uitschakeling van het FM-signaal. Vooral de publieke jongerenzender NRK P3 zou volgens de luistercijfers uit week 33 veel luisteraars hebben verloren ten opzichte van een jaar geleden. Behaalde de radiozender P3 vorig jaar nog 12% marktaandeel, dit jaar is dat geslonken naar 7,8 procent. Dit is een daling van ongeveer 30 procent.

Luistertijd

Uit de enquête van de website radio.no, die de transitie naar digitale radio in Noorwegen begeleid, blijkt dat de luistertijd door het afschakelen van het FM-signaal niet significant afneemt. Daarnaast zou volgens de website ook de advertentiemarkt voor het medium radio een stijging zien: 1,4 procent groei ten opzichte van het vorige kwartaal.

Doordat er via de digitale radio in Noorwegen meer radiozenders worden aangeboden kunnen er ook meer doelgroepen worden bereikt aldus Ole Jørgen Torvmark general manager van Digital Radio Norway.

20 september: regio Oslo

Op woensdag 20 september wordt in een nieuw gebied in Noorwegen de FM uitgeschakeld. Dan wordt in de belangrijke regio Oslo de FM uitgeschakeld voor de radiozenders van de publieke omroep NRK. In dit gebied wonen de meeste inwoners in Noorwegen (34,0 procent). Op 8 december worden ook de commerciële radiozenders in deze regio uitgeschakeld. Op 13 december zal dan de laatste regio in Noorwegen afscheid nemen van het FM-signaal.