Noorse radiozender verliest bijna een derde luisteraars door uitschakelen FM

De Noorse publieke jongerenzender NRK P3 heeft in één jaar tijd bijna een derde van haar luisteraars verloren. Grootste oorzaak lijkt het uitschakelen van het analoge FM-signaal te zijn.

Uitschakelen FM

Sinds begin dit jaar wordt gefaseerd het FM-signaal in Noorwegen uitgeschakeld. Luisteraars moeten overschakelen op digitale radio via de ether (DAB+) of Internet. Eind dit jaar moet het FM-signaal voor de publieke omroep en de commerciële radiozenders zijn uitgeschakeld. Lokale omroepen blijven voorlopig nog wel via de FM te beluisteren.

DAB+

Tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 van dit jaar kon iets meer dan 61 procent van de inwoners alleen nog via DAB+ luisteren naar de Noorse publieke omroep. De commerciële omroepen waren op het moment van de meting voor een kleine 35 procent van de bevolking exclusief via DAB+ of Internet te ontvangen.

Lagere luistercijfers

De Noorse website Radionytt heeft de cijfers van diverse Noorse radiozenders op een rij gezet en vergeleken met dezelfde meetperiode vorig jaar (2016). Vooral de publieke jongerenzender NRK P3 heeft veel luisteraars verloren. Behaalde de radiozender P3 vorig jaar nog 12% marktaandeel, dit jaar is dat geslonken naar 7,8 procent. Dit is een daling van ongeveer 30 procent. Ook de publieke radiozenders NRK P1 en P2 laten een daling zijn in de luistercijfers al is de daling niet zo groot als bij P3.

Iets hogere luistercijfers bij radiozenders van de NRK die exclusief via DAB+ en Internet zijn te beluisteren zoals P1+ en MPetre kunnen er niet voor zorgen dat onder de streep het marktaandeel van de NRK met 14 procent is gedaald.

Commerciële radiozenders

Ook de commerciële radiozenders P4 en Radio Norge moeten marktaandeel inleveren. Radiozender P4 ziet haar marktaandeel dalen van 20,3 procent naar 16,3 procent. Radio Norge ziet haar marktaandeel dalen van 13 procent naar 8,6 procent.

De daling bij de commerciële omroepen is minder sterk dan die bij de publieke radiozenders van de NRK. Dit heeft er mee te maken dat tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 de NRK in stedelijke gebieden als Bergen en Stavanger de FM-zenders waren uitgeschakeld. De commerciële omroepen hebben nog wel de beschikking over een FM-netwerk in de genoemde regio’s.

Ontevreden

Begin augustus kwam er uit onderzoek naar buiten dat meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen is ontevreden over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+. Slechte ontvangst en de aanschaf van nieuwe radio-apparatuur werd als grootste nadelen genoemd.

Nederland

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Demissionair Minister Kamp (Economische Zaken) heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.

Vergunningen verlengd

Voorlopig zijn per 1 september de FM-vergunningen van de commerciële radiozenders met vijf jaar verlengd tot en met 31 augustus 2022. De radiozenders krijgen wel de verplichting om het digitale ether signaal de komende periode te optimaliseren.

Afbeelding

Afschakel plan FM in Noorwegen