Drie procent van Vlamingen luistert radio via DAB+

Het luisteren naar digitale radio via de ether (DAB+) heeft in Vlaanderen een marktaandeel van 3 procent. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

Internet

In Vlaanderen gebeurt digitaal radio luisteren nu via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%). Voor DAB+ is een nieuw DAB+ radiotoestel nodig. Radio luisteren via de FM blijft in Vlaanderen voorlopig de populairste manier van radio luisteren met een marktaandeel van 76%.

VRT

De VRT is overigens pas in oktober van het vorige jaar begonnen met uitzendingen via DAB+. Daarvoor zond de Vlaamse publieke omroep uit in de oudere standaard: DAB.

540.000 DAB+-radio’s verkocht

In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t.e.m. juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een autoradio met digitale radio-ontvangst aan boord.

Naamsbekendheid

Één op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft reeds een toestel met digitale etherontvangst of wil er een kopen. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

“Blij verrast”

Minister Sven Gatz, ministerie van Cultuur, Jeugd en Media: “Wij zijn blij verrast met de resultaten. In Engeland -waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte- luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn

Nederland

In Nederland wordt al wat langer uitgezonden via de standaard DAB+. In ons land zijn inmiddels meer dan 1 miljoen DAB+-ontvangers zijn verkocht.

Afbeelding

(bron dabplus.be)