Langegolf-zendmasten Deutschlandfunk in Aholming ontmanteld

In Duitsland zijn donderdag twee zendmasten die gebruikt werden voor de langegolf-uitzendingen van de radiozender Deutschlandfunk ontmanteld. Het gaat om twee masten van 265 meter in Aholming (Beijeren).

Niet meer in gebruik

De zendmasten werden in de periode 1989 tot en met eind 2014 gebruikt voor uitzendingen via de langegolf van Deutschlandfunk op 207 kHz. Er werd uitgezonden met een maximaal vermogen van 500 kiloWatt. Eind 2014 werden de uitzendingen van Deutschlandfunk via de langegolf gestaakt.

Geen nieuwe bestemming

Eigenaar van de zendinstallatie, Media Broadcast, kon geen nieuwe bestemming vinden voor de twee hoge masten en werd er besloten de zendmasten te ontmantelen. Donderdag werden met een aantal explosieven de tuidraden van de masten opgeblazen waarna de zendmasten omvielen.

Deutschlandfunk

Naast uitzendingen van Deutschlandfunk via de langegolffrequentie 207 kHz waren er ook uitzendingen via de langegolffrequentie 153 kHz vanuit Donebach. Deze zendinstallatie werd eerder deze maand al ontmanteld.

Ontmantelen

Media Broadcast is druk bezig om oude lange- en middengolfantennes te ontmantelen. Naast de langegolf-installaties in Aholming en Donebach werden eerder dit jaar al middengolfantennes ontmanteld in Tannfeld en vorige week nog in Nordkirchen.

Europe 1

Overigens zijn er nog wel uitzendingen op de langegolf vanuit Duitsland. De Franse commerciële radiozender Europe 1 zendt vanuit Duitsland uit op 183 kHz.

Video: