Etherpiraten zwijgen opgelegd door Agentschap Telecom

Agentschap Telecom heeft dit weekeinde diverse etherpiraten het zwijgen opgelegd. Zo werd onder andere radiozender Eindejaarsteam uit Geesbrug het zwijgen opgelegd door de instantie.

Verhoogde activiteit

Tijdens de periode rond de Kerstdagen zijn er veel etherpiraten die hun zender aanzetten. Vooral in Oost en Noordoost Nederland zijn er veel illegale radiozenders actief. Een aantal van deze radiozenders zendt uit met een hoogvermogen en/of een hoge locatie waardoor de uitzendingen in een groot deel van Nederland zijn te horen. Zo zijn radiozenders Muziekstad (92.3 MHz) en Houthakker (94.5 MHz) en Kerst Trio (97.3 MHz) in een deel van de Nederlandse ether te horen.

Handhaving

Agentschap Telecom heeft zaterdag de etherpiraat Eindejaarsteam uit Geesbrug het zwijgen opgelegd door de zender uit te lucht te halen. De antenne was bevestigd in een mast die wordt gebruikt voor mobiele telefonie.

Legale alternatieven

Het agentschap wijst er op dat er ook alternatieve mogelijkheden zijn om uit te zenden. Zo kan er ook via een evenementenvergunning met beperkt vermogen voor een bepaalde periode worden uitgezonden op FM en middengolf. Een aantal radiozenders zoals Centraal Team Peize, Radio 3D Team, Radio de Muskusrat en Radio Bellamy heeft daar dit jaar gebruik van gemaakt.

Nieuws

De website Etherpiraten.com geeft het laatste nieuws over de illegale radiozenders in Nederland. Via de website Geheimezender.com kunnen ook diverse vrije radiozenders via het Internet worden beluisterd.

Een overzicht van de etherpiraten die in Zuid-Holland vorig jaar waren te ontvangen vind je hier.

Video: