Fresh FM: “Rechtenvrije dance-muziek laat luistercijfers stijgen”

Fresh FM geeft in een persbericht aan dat haar luistercijfers de afgelopen periode zijn gestegen dankzij het draaien van rechtenvrije dancemuziek. Bedroeg het marktaandeel in de meting van mei-juni 2016 nog 0,2 procent, in de meting van juli-augustus is het marktaandeel 0,4 procent in de regio West.

Dispuut

De stijging is volgens Fresh FM “opmerkelijk” te noemen omdat de zender sinds juni van dit jaar alleen noch rechtenvrije muziek uitzendt vanwege een dispuut met de auteursrechtenorganisaties Buma en Sena. Fresh FM ligt al geruime tijd overhoop met muziekrechtenorganisaties BUMA/Stemra en SENA. Volgens deze organisaties heeft de radiozender uit Zuid-Holland al lange tijd haar licenties niet betaald voor het uitzenden van muziek. De rechter heeft de organisaties eerder in het gelijk gesteld. Fresh FM zond nog enige dancemuziek met auteursrechten via haar Internetstream uit maar deze uitzendingen zijn nu ook vervangen door rechtenvrije muziek.

Verrast

Programmaleider Coen Bom van de radiozender: “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat wij best verrast waren over de luistercijfers, maar de cijfers liegen niet. De hoge score is niet alleen behaald in de afgelopen meetperiode, maar ook in de twee metingen ervóór. Het is dus geen toevalstreffer.”

Aanstormend talent

Door de wijziging in het format hebben wij een omslag gemaakt van bekende muziek naar onbekendere muziek van nieuw en aanstormend talent. Fresh FM is altijd een zender geweest die nieuw aanstormend talent, voornamelijk uit de regio, een kans heeft geboden. Van de situatie heeft Fresh FM gebruik gemaakt door dit talent een breder podium te geven. Aankomende DJs en producers kunnen hun eigen tracks inzenden naar Fresh FM die dan mogelijk op de playlist worden geplaatst.”, aldus Bom

Veel reacties

De reacties van het publiek zijn ook overweldigend, zegt Bom. “De hele dag gaat de telefoon met mensen die graag willen weten welke plaat er draait. En dat zijn niet alleen medewerkers van Buma en Sena”, aldus Bom.

In onderhandeling

Fresh FM is nog steeds in onderhandeling met de auteursorganisaties over hernieuwde toestemming voor het uitzenden van rechtendragende muziek. Bom: “Dat valt niet mee, er zit veel oud zeer. Wij proberen vooral naar de toekomst te kijken en goede afspraken te maken over heden en verleden. Ik hoop –ondanks deze waanzinnige cijfers- dat we daar op korte termijn uitkomen.

Kort geding verloren

Dat het overleg met de rechtenorganisaties BUMA en SENA stroef verloopt blijkt wel uit een kort geding dat de stichting achter de radiozender had aangespannen tegen de rechtenorganisaties en verloor. Middels een kort geding probeerde de stichting toestemming af te dwingen om auteursrechtelijk beschermde muziek te mogen uitzenden. De rechter wees de vordering echter vorige week af. Voor verdere procedures verwijst de rechtbank van Den Haag naar de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam. De gehele uitspraak vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.