Fresh FM verliest rechtszaak en moet etheruitzendingen staken

De rechter heeft vandaag bepaald dat Agentschap Telecom de vergunning voor Fresh FM terecht heeft ingetrokken. Hierdoor moet de radiozender haar uitzendingen via FM en DAB+ staken per 1 september.

Niet voldaan aan vergunningsvoorwaarden

Agentschap Telecom trekt de FM-vergunning en de hieraan gekoppelde DAB+ vergunning van Fresh FM per 31 augustus in. “Dit omdat de vergunninghouder structureel meerdere frequenties niet in gebruik heeft genomen ondanks de geboden kansen hiertoe.”, aldus het agentschap.

Geen verlenging

Fresh FM is eigendom van de Stichting Commerciële Omroep Exploitatie Zuid-Holland (Scoezh.) Deze stichting heeft sinds 2003 een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte voor niet-landelijke commerciële radio-omroep. De radiozender zendt uit via diverse FM-frequenties in de Randstad en via DAB+. De vergunning loopt tot 1 september 2017.

Frequenties niet in gebruik

Het agentschap heeft geconstateerd dat meer dan de helft van de frequenties niet werden gebruikt. Dit is in strijd met de vergunningsvoorwaarden. In 2016 is door het agentschap een traject gestart om Scoezh te bewegen alle frequenties in gebruik te nemen. Dit heeft niet tot ingebruikname van de frequenties geleid.

Uitspraak

Via een voorlopige voorziening heeft Scoezh aan de rechtbank van Rotterdam gevraagd om de intrekking te schorsen en de vergunning alsnog per 1 september 2017 te verlengen. De rechtbank heeft dit verzoek vandaag, 29 augustus, afgewezen.

Geen vergunninghouder

Voor Scoezh betekent deze uitspraak dat zij met ingang van 31 augustus 2017 geen vergunninghouder meer is. Ze mag niet meer op kavel B05 en digitaal via de ether (DAB+) uitzenden. De vrijgekomen frequentieruimte zal opnieuw worden geveild, aldus Agentschap Telecom.

“Disproportioneel”

Fresh FM noemde eerder tegenover deze website de maatregelen van Agentschap Telecom disproportioneel en wil via rechtszaken een plekje in de ether blijven afdwingen. De radiozender gaat door via Internet.