Gemeente Amstelveen ziet af van 3FM’s Serious Request

3fmsrDe gemeente Amstelveen ziet af van het plan om NPO 3FM’s Serious Request binnen haar stadsgrenzen te laten plaatsvinden. Uit de documenten die de gemeente Amstelveen heeft gepubliceerd blijkt ook dat 3FM een uitgebreid pakket aan richtlijnen hanteert  voor de gemeenten die zich kandidaat willen stellen als locatie voor het Glazen Huis van NPO 3FM.

Kosten
De gemeente Amstelveen ziet op tegen de kosten die het evenement met zich meebrengt. Het College van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen heeft het advies gegeven om het evenement niet binnen te halen. De gemeenteraad van Amstelveen stond eerder nog positief tegenover het plan om het Glazen Huis van NPO 3FM naar Amstelveen te halen. Uit het advies van het College blijkt dat er tussen de 350.000 en 500.000 euro nodig is om het evenement van NPO 3FM binnen te halen.

Sponsoren
Uit het memorandum van het College blijkt dat het een extra uitdaging om sponsoren te werven is, aangezien het gaat om een niet commercieel evenement gaat en geen tegenprestatie mogelijk is. “Partners van de gemeente in de campagne voor SR (red. Serious Request) mogen zich niet afficheren als “sponsor of relatie van NPO 3FM Serious Request tenzij daartoe met 3FM een overeenkomst is getekend. Er kan geen aanspraak worden gemaakt op enige vorm van aandacht binnen het programma 3FM SR. SR kost een gemeente dus altijd geld dat niet kan worden terugverdiend tijdens of na het evenement. Er is binnen de huidige begroting geen budget om SR te bekostigen.”, aldus het memo.

Richtlijnen
Uit de documenten die door de gemeente Amstelveen beschikbaar zijn gesteld blijkt ook dat NPO 3FM een groot aantal richtlijnen stelt voor gemeenten om de actie Serious Request binnen de stadsgrenzen te krijgen. Deze richtlijnen hebben betrekking op de locaties, de coƶrdinatie tussen de gemeenten en belanghebbenden bij NPO 3FM, marketing en de financiĆ«le bijdrage. Gemeenten die het evenement mogen organiseren moeten bijvoorbeeld 175.000 euro (ex BTW) bijdragen aan NPO 3FM voor de totale productiekosten. Daarnaast moeten gemeenten allerlei andere kosten dragen en bovendien moeten gemeenten de beveiliging overlaten aan de NPO en claimt de NPO in feite de volledige controle over het terrein en de activiteiten waarbij vergunningen, hotelovernachtingen en parkeergelehenheid om niet moeten worden verleend en andere activiteiten in de directe omgeving verboden worden.

Goedkopere manieren
Het College in Amstelveen concludeert dat er andere manieren zijn om Amstelveen op de kaart te zetten, “waarbij enerzijds minder middelen nodig zijn en waarbij anderzijds meer zekerheid is te geven over de relatie tussen de investering en het gewenste resultaat”, aldus het College.