“Gesprekken doorgifte VRT via DVB-T lopen nog”

Het is nog niet zeker of de Vlaamse openbare omroep VRT ook na 1 december te zien is via de digitale ether (DVB-T) in Vlaanderen. Volgens een woordvoerder van de VRT lopen de gesprekken over doorgifte via de commerciële aanbieder Antenne TV nog.

Stoppen

In mei van dit jaar maakte de Vlaamse openbare omroep bekend per 1 december te gaan stoppen met haar tv-uitzendingen via de digitale ether (DVB-T). “Vandaag de dag maken minder dan 45.000 Vlamingen gebruik van DVB-T en volgens de VRT is blijven investeren in de techniek niet te verantwoorden.“, aldus de omroep. DVB-T kost de omroep jaarlijks meer dan 1 miljoen euro. Die middelen wil de openbare omroep na 1 december gebruiken om onder meer VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

Ophef

Een grote goed televisiekijkers voelt zich door de VRT in de steek gelaten door het stopzetten van de uitzendingen via de digitale ether van de VRT. Er is al enige tijd een petitie te vinden op Internet om de gratis uitzendingen via de digitale ether ook na 1 december aanstaande te continueren.

Antenne TV

Naast het gratis aanbod van de VRT biedt ook de commerciële aanbieder Antenne TV sinds enige tijd een pakket met televisiezenders via de digitale ether. Om deze zenders moet een abonnement worden afgesloten bij Antenne TV voor een kleine 10 euro per maand. Diverse media berichten dat Antenne TV vanaf 1 december de televisiezenders van de VRT (Een, Canvas en Ketnet) zelf gaat aanbieden als onderdeel van haar betaalde aanbod.

Gesprekken lopen nog

Volgens een woordvoerder van de VRT is dit echter nog niet zeker. “We hebben inderdaad gesprekken met Antenne TV. Van zodra hierover nieuws is zullen we dit inderdaad bekend maken“, aldus Hans van Goethem, woordvoerder van de VRT tegenover deze website. De VRT hoopt binnenkort meer nieuws bekend te maken over de eventuele doorgifte van de televisiezenders van de Vlaamse openbare omroep via Antenne TV.

Nederland

In Nederland heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de digitale ether. De verwachting is dat eind dit jaar een start kan worden gemaakt met uitzendingen in HD-kwaliteit.