VRT stopt eind dit jaar met uitzenden via DVB-T

De Vlaamse openbare omroep VRT stopt op 1 december met uitzenden via de digitale ether, beter bekend al DVB-T. De openbare omroep wil voor het onlineaanbod volop inzetten op VRT NU, dat aanzienlijk meer gebruikers heeft en gebruiksvriendelijker is.

Minder kijkers

Vandaag de dag maken minder dan 45.000 Vlamingen gebruik van DVB-T en volgens de VRT is blijven investeren in de techniek niet te verantwoorden. In de plaats wil de omroep voor het onlineaanbod volop inzetten op VRT NU. “Dat is gratis en biedt de gebruiker meer mogelijkheden zoals uitgesteld kijken, doorspoelen en terugspoelen.”, aldus de omroep.

1 miljoen euro

DVB-T kost de VRT jaarlijks meer dan 1 miljoen euro. Die middelen wil de openbare omroep na 1 december gebruiken om onder meer VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

VRT NU

VRT NU is gebruiksvriendelijk en heeft een goed jaar na de lancering al meer dan 1.125.000 geregistreerde gebruikers”, zegt woordvoerder Bob Vermeir tegenover website VRT NU. “Het platform is dus goed ingeburgerd bij de Vlamingen. Zij kijken steeds vaker online, dus is het logisch dat we hierin investeren met het oog op de toekomst.

AntenneTV

Het stopzetten van de uitzendingen van de VRT via de digitale ether heeft wellicht ook gevolgen voor AntenneTV. AntenneTV is een digitale aanbieder van televisie via de ether en maakt voor het doorgeven van het signaal van de VRT gebruik van het signaal dat de VRT momenteel zelf verspreid.

Nederland

In Nederland heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de digitale ether. De verwachting is dat eind dit jaar een start kan worden gemaakt met uitzendingen in HD-kwaliteit.