Omschakeling NPO naar HD in digitale ether uitgesteld

De uitzendingen van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 in HD-kwaliteit via de digitale ether zal waarschijnlijk niet meer dit jaar plaats vinden.

KPN maakt geen haast

De NPO zendt via eigen frequentieruimte de tv- en radiokanalen van de landelijke (NPO) en regionale publieke zenders vrij uit via de digitale ether. Tot nu toe gebeurt dat in DVB-T in standaardkwaliteit (SD). In de NPO-begroting 2017 is gesteld dat in de loop van dit jaar gestart zou worden met HD-uitzendingen in DVB-T2. Hier komt de NPO op terug doordat KPN geen haast maakte met de omwisseling, op terug.

Ontvangers niet geschikt

Jacek Magala, woordvoerder bij de Nederlandse Publieke Omroep, stelt naar aanleiding van vragen va Mediamagazine.nl: “Wij zouden zo snel als maar mogelijk met DVB-T2 willen beginnen. Echter dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende DVB-T2 geschikte ontvangers in de markt zijn. Meer dan 90% van de ontvangers in omloop zijn onderdeel van een (Digitenne) abonnement van KPN. Deze zijn momenteel niet geschikt voor DVB-T2.

Moment

De publieke omroep wil met KPN afstemmen wat het geëigende moment is voor de overstap. Volgens de publieke omroep kan de infrastructuur technisch gezien wel omgezet worden naar DVB-T2. De videocompressie bij de tv-zenders zal in H.265 zijn.

Harde overgang

De overgang zal een ‘harde’ zijn. Er zal niet parallel in DVB-T en DVB-T2 worden uitgezonden, aangezien er volgens de Nederlandse Publieke Omroep niet voldoende frequentieruimte daartoe beschikbaar is gesteld door Agentschap Telecom (Minister van Economische Zaken).

Regionale omroepen in HD

De regionale publieke zenders zal ook de mogelijkheden worden gegeven in HD via DVB-T2 uit te zenden. De publieke omroep verwacht dat alle regionale omroepen bij de overgang naar DVB-T2 in HD zullen worden uitgezonden. Hiermee zijn deze televisiezenders voor het eerst in de desbetreffende regio in HD beschikbaar zullen komen.

Kabelaar Ziggo biedt de regionale televisiezenders voorlopig niet aan in HD-kwaliteit. KPN biedt de regionale tv-zenders wel aan in HD-kwaliteit via haar dienst Interactieve Televisie. Overigens geeft KPN per gebied een beperkt aantal regionale televisiezenders door

Themakanalen

De NPO heeft niet voorzien in het uitzenden van extra themakanalen zoals NPO Politiek of NPO Nieuws via de eigen multiplex. Naast de 3 NPO-zenders en de regionale zenders zullen ook de thans uitgezonden radiozenders worden uitgezonden waarvan 13 NPO radiozenders.

Radiozenders

Daarmee is het de verwachting dat de NPO ook radiozenders als Radio 4 Concerten, Sterren.nl en 3FM KX Radio via DVB-T2 zal uitzenden zodra DVB-T2 in gebruik zal worden genomen.

“Geen nadere mededelingen”

KPN kondigde kort geleden via een forum aan later dit jaar te beginnen met het omruilen van de aan haar betalende abonnees van Digitenne in bruikleen gegeven DVB-T ontvangers in DVB-T2 modellen, maar dat een overgangsdatum nog niet bekend is.

Een woordvoerder van KPN zei desgevraagd geen ‘nadere mededelingen’ toe doen over de in haar eigen forum gedane aankondiging door een KPN-medewerker.

Digitenne

Digitenne van KPN telde eind juni 268.000 abonnees; dit aantal is al langere tijd dalende. In 2010 waren er op het hoogtepunt 900.000 abonnees die betaalden voor Digitenne, de merknaam van het gecodeerd Nederlandse DVB-T aanbod.